Суд Лондона заморозив майно Коломойського у Європі на сотні мільйонів

П'ятниця, 22 квітня 2016, 18:18

Лондонський суд заморозив майно олігархів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у Європі.

Про це повідомляє Bloomberg.

Майно було заморожене у рамках розгляду позову російської нафтової компанії "Татнєфть" від 22 березня на загальну суму в 380 мільйонів доларів.

За даними видання, судовий ордер стосується такого майна, як приватний літак, човен і майно в Англії та Франції. Зокрема, під його дію потрапила розкішна вілла Коломойського у Франції з гектаром землі, а також ще 50 акрів у французькому регіоні Верхня Савойя.

Щодо Боголюбова, то під дію ордера потрапили декілька об'єктів його дорогої нерухомості, включно з будинком поруч з Букінгемським палацом в Лондоні вартістю 5,7 млн доларів.

Позов також стосується бізнес-партнерів олігархів – Олександра Ярославського і Павла Овчаренка. Останній керує компанією "Укртатнафта".

"Татнєфть" звинувачує олігархів у незаконному розмитті долі росіян у компанії "Укртатнафта", а також у несплаті грошей за поставку нафти цій компанії у 2009 році.

Коментуючи позов, адвокат Боголюбова Алі Малек заявив, що вимоги "Татнєфті" є застарілими і стосуються "історичних подій". На його думку, час подання такого позову вже минув.

"Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій НПЗ належало структурам, близьким до ВАТ "Татнєфть", ще 28,7788% - міністерству майна Татарстану. Потім на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до української групи "Приват" і бізнесмена Олександра Ярославського.

В результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів в ЗАТ практично обнулена, а на підприємстві з'явився новий великий акціонер, пов'язаний з групою "Приват" - ТОВ "Корсан".

"Татнєфть" пред'явила позов Україні в травні 2008 року на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій, укладеної в 1998 році, в зв'язку з насильницьким захопленням ЗАТ "Укртатнафта" в жовтні 2007 року і експропріації акцій "Татнєфті".

Російська компанія виграла справу - міжнародний арбітраж в липні 2014 року зобов'язав Україну виплатити "Татнєфті" компенсацію в розмірі 112 млн доларів плюс відсотки.

"Укртатнафта" заявила про готовність компенсувати державі всі витрати, пов'язані з виплатами за рішенням суду.

Апеляційний суд Парижу 18 жовтня розпочне розгляд по суті апеляційної скарги України на рішення міжнародного арбітражу.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування