У Молдові - антиурядовий мітинг, оточили будівлю уряду

Неділя, 24 квітня 2016, 16:13

У неділю в центрі столиці Молдови проходять мітинги опозиції за участі партії "Платформа "Гідність і правда" та однойменної громадянської платформи.

Як повідомляє місцеве видання NewsMaker,  участь у протестній акції бере екс-міністр освіти Майя Санду, при цьому лідерів Партії соціалістів і "Нашої партії" Ігоря Додона і Ренато Усатого на площі немає. 

Лозунги, під якими проходить акція протесту - "Геть Плахотнюка", "Дострокові вибори", "Геть уряд і парламент". Учасники акції заявляють, що живуть "гірше, ніж в СРСР, гірше, ніж живуть у Буркіна-Фасо". 

Член DA Алекс Козер звернувся до посла США в Молдові Джеймсу Петтіту і главі делегації Євросоюзу Піркко Тапіола з проханням вийти на протест і "допомогти позбутися  Плахотнюка".

Учасники мітингу прийняли резолюцію, в якій зажадали проведення дострокових парламентських виборів одночасно з президентськими, а також організації референдумів. За ухвалення резолюції учасники протесту проголосували одноголосно.

 
 
 
 
 
 

За даними видання, спершу центральну вулицю Кишинева було перекрито протестувальниками, серед яких дуже багато людей похилого віку.

За будівлею парламенту, який штурмували учасники аналогічної акції протесту у січні, зранку було вишикувано поліцейський кордон з сотні поліцейських.

Також повідомляється, що до Кишинева неможливо доїхати: у Страшенах офіційно було скасовано усі рейси до столиці.

"Почала надходити інформація про те, що люди з регіонів не можуть дістатися до Кишинева - навіть на роботу. Йдеться про Хинчешть, Костешти, Страшенах. Центр Кишинева з раннього ранку наводнений поліцією, їх сотні, вони зосереджені за будівлею уряду і на сусідніх вулицях. Навколо будівлі уряду стоять десятки автобусів з регіональними номерами - судячи з усього, поліціейскіх везли з усієї республіки", - пише видання. 

Глава Генерального інспекторату поліції Кишинева Олександру Пинзарь заявив, що правоохоронні органи сподіваються, що протест буде мирним, але "поліція готова до будь-яких ситуацій".

Учасники мітингу також ухвалили рішення оточити будівлю уряду, у свою чергу поліція взяла будівлю у щільне кільце.

"Спецназ з щитами і кийками зосереджений безпосередньо по периметру будівлі Кабінету міністрів. Протестуючі організують колони, щоб оточити уряд", - йдеться у повідомленні. 

Згодом колона учасників мітингу прорвала кордон поліції та оточила будівлю. Однак, як зазначає видання, протестувальники, як і організатори - розгублені.

"Учасники протесту вимагають від лідера протесту - Андрія Нестасе - конкретних дій, яких - неясно нікому", - зазначає видання.

Як відомо, Громадянська платформа "Гідність і правда" у вересні 2015 року організувала наймасовішу акцію протесту за останні роки: активісти платформи розбили на центральній площі Кишинева наметове містечко і заявили, що протести триватимуть, поки влада не виконає вимоги мітингувальників.

Головні з них - відставка президента, уряду, а також голови парламенту і проведення дострокових виборів. Протести проходили під гаслами "Злодії з влади - у в'язницю", "Поверніть мільярд", "Ми народ", "Геть зрадників". Головною вимогою було розслідування "крадіжки століття" з проблемних банків країни, з яких вивели $1 мільярд, а також викорінення корупції.

У жовтні 2015 р. cуд Кишинева заарештував на 30 днів екс-прем'єр-міністра Молдови Влада Філата. Його позбавили депутатського імунітету, після чого на 72 години затримали співробітники Національного антикорупційного центру.

Прокуратура Молдови заявляє, що Філат отримав хабарів загалом приблизно на $250 мільйонів від підприємця Ілана Шора, в обмін фактично передавши йому контроль над трьома банками країни. Після цього із цих банків напередодні парламентських виборів у листопаді 2014 року зникла сума загалом на 1,5 млрд доларів.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...