Колишній співробітник МВС України розповів, як здавав росіянам Крим

Понеділок, 25 квітня 2016, 09:31

Колишній український співробітник МВС, який перейшов на бік Росії під час анексії Криму Володимир Мерцалов розповів подробиці про захоплення російськими військовими півострова.

Про це він розповів в інтерв'ю російській Новой Газете.

Він розповів, що очолив "ополчення", а під час захоплення аеропорту в Сімферополі співпрацював з російськими військовими.

"27 лютого моя рота здійснювала захоплення аеропорту Сімферополя ... Коли ми оточили аеропорт, до мене підбіг хлопець, як я дізнався згодом, це був Ігор Стрєлков. "Володя, протримається ще трошки. З Севастополя їде підкріплення", - говорив він мені. Я зовні зберігаю холоднокровність, а сам думаю, що байкери їдуть - ну а хто ще до нас може приїхати?"- розповів він Мерцалов.

За його словами, через півгодини до аеропорту під'їхали десять вантажівок - державні номери на машинах були відсутні, але Мерцалову стало зрозуміло, що на допомогу прибув російський військовий контингент.

"З машини вискочили бійці у "важкому", з сучасною зброєю - оптичні приціли. Я підійшов до їх командира, підполковника, представився: "Мерцалов, командир четвертої роти!" - і розплакався. Мені спочатку здалося, що це спецназ ГРУ, а потім з'ясувалося, що це десантники. Вони потім допомагали нам при захопленні Держради і Ради міністрів", - розповів він.

Вранці ж, коли зарубіжні телеканали щосили показували сюжети про "зелених чоловічків", Мерцалов (на той момент не названий на титрах "боєць самооборони") спростовував взаємодію з угрупованням російських військ.

"Ну мене допитували: "Це російські війська?" А я відмахувався: "Я звідки знаю? Я ж не експерт. Розпізнавальних знаків у них немає. А то, що у них автомати Калашникова - так півсвіту з ними ходить". Загалом, дурня довелося врубать ... ", - розповів він.

Крім того, Мерцалов очолював переговорну групу з українськими військовими. До неї увійшла також колишній заступник голови Радміну, а нині його делегат в Раді Федерації Ольга Ковітіді.

"Ми досить легко переконували українських командирів", - сказав він, але визнав, що винятком стала військова частина 1-го окремого батальйону морської піхоти ВМС України у Феодосії, захоплення якої було реальним.

"Я штурмував її в складі російських десантників, на територію частини в'їжджали БТРи. Але тут все було зрозуміло - офіцерський склад проходив підготовку в США. Це не вигадка заради пропаганди - в Криму це прекрасно знали всі, хто так чи інакше стикався з військовою службою. Контрактники всі були місцеві, тому їх навіть не чіпали. А командування пом'яли, потім я їх строїв в порту, людей 12 їх було. За наказом з центру ми їх всіх відпустили", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування