Мільйони валюти, викрадені на Донбасі, "спливли" в Росії

Четвер, 28 квітня 2016, 13:05

У Москві в значних обсягах з'явилися купюри, вкрадені з банкоматів і банківських сховищ Донецької і Луганської області.

Про це пише видання Forbes, посилаючись на кількох банкірів і джерело в правоохоронних органах.

Місцеві бандити намагаються неофіційно обміняти їх з дисконтом, використовуючи свої знайомства з топ-менеджерами крупних банків.

Один із банкірів розповів Forbes, що до нього звернулися люди, які попросили поміняти кілька мільйонів євро, помічених синьою фарбою.

Про спроби таких обмінів знають і правоохоронні органи, говорить співробітник одного з відомств.

За його словами, ці гроші були вкрадені з відділень банків, на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

"Купюри з України зайняли своє місце на чорному банківському ринку нарівні з викраденими грошима в інкасаторів або зламаного не так давно банкомату Металлінвестбанка. Іноді такі купюри намагаються обпалити в забарвлених місцях і видати за постраждалі від пожежі", - розповідає співробітник одного з правоохоронних відомств.

Правда, офіційно великі банки запевняють, що вони таких спроб не бачать.

Обмін зіпсованих грошей - абсолютно легальна операція. Інша справа банкноти, помічені спеціальною фарбою.

Наявність спеціальної фарби на купюрах говорить про те, що гроші були отримані незаконним шляхом. Деякі банкомати мають спеціальний захист проти зламу: всередині касет з купюрами знаходиться датчик, який спрацьовує в разі удару або зламу, а купюри фарбуються незмивним чорнилом.

Нанести фарбу на купюри можуть і спеціально. Саме це відбувалося в Україні після того, як президент Петро Порошенко в жовтні 2014 року видав указ про економічну блокаду окупованих регіонів Донбасу.

Глава України повелів, щоб банки країни закрили відділення в районах, які фактично перестали підкорятися Києву, і вивезли зі своїх відділень всю готівку.

Нацбанк України має інструкцію по роботі банківської системи в надзвичайних ситуаціях, якою керувалися українські банки в цьому випадку.

Їм пропонувалося знищувати або пошкоджувати готівку спеціальною фарбою або хімічним розчином в ситуаціях, коли їх неможливо вивезти з захопленої території. Правда, в обіг вони все одно потрапляли, відзначає видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування