Передачу Сенцова в Україну розглянуть за 1-2 місяці

Субота, 9 квітня 2016, 17:38
Передачу Сенцова в Україну розглянуть за 1-2 місяці

Подання Мін'юсту і Федеральної служби виконання покарань Росії про передачу Україні для відбування покарання чотирьох засуджених, у т.ч. режисера Олега Сенцова, розгляне Верховний суд РФ.

Як повідомила адвокат Олександра Кольченко Світлана Сидоркіна, саме Верховний суд має ухвалити остаточне рішення про передачу українців, пише російський "Коммерсант".

За припущеннями Сидоркіної, розгляд питання може відбутися через один-два місяці або навіть більший термін через бюрократичну тяганину.

Також Сидоркіна зазначила, що для позитивного вирішення необхідне дотримання кількох обов'язкових умов: українське громадянство засуджених; наявність у КК України статей, які передбачають відповідальність за злочини, які вони скоїли, і від'їзд не менше 6 місяців позбавлення волі з моменту вступу вироку в законну силу.

"Нас особливо турбує перший пункт", - зазначила адвокат і нагадала, що Сенцов, Кольченко і Афанасьєв проживали в Криму, і в результаті незаконного приєднання півострова до РФ вони автоматично ставали росіянами.

Для того щоб залишитися українцями, їм було необхідно відмовитися від російського громадянства. Однак вони цього не зробили, але російські паспорти теж не отримали.

Сидоркіна зазначила, що на попередньому слідстві вони вважалися росіянами, але Північно-Кавказький окружний військовий суд при винесенні їм вироку їх українське громадянство не заперечував. Пізніше тодішній уповноважений з прав людини в РФ Елла Памфілова у своїй доповіді визнала засуджених саме українцями.

Адвокати засуджених сподіваються, що і Верховний суд підтвердить цю позицію.

Як відомо, 7 квітня Мін'юст України повідомив, що звернувся до Росії з проханням видати Сенцова та інших, але відповіді поки немає.

Мін'юст Росії доручив тюремній службі підготувати документи для вирішення питання про передачу Україні чотирьох засуджених, включаючи Сенцова, для подальшого відбування покарання на Батьківщині.

25 серпня 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера з Криму Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці терактів у Криму.

Кольченка російський суд також визнав винним в участі у терористичному угрупованні, співучасті в терористичному акті і засудив до 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування