Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Набув чинності новий закон про державну службу

Неділя, 1 травня 2016, 11:25
Набув чинності новий закон про державну службу

1 травня набуває чинності новий закон "Про державну службу", який дає старт реформі системи державного управління.

Закон визначає засади забезпечення професійної, політично неупередженої, орієнтованої на громадян державної служби, а також рівного доступу громадян до неї.

За законом, вступ на усі посади державної служби відтепер відбуватиметься лише за конкурсом на основі особистих якостей та досягнень кандидатів на посади, виключаються будь-які корупційні механізми при вступі та проходження державної служби.

Також встановлюється прозора модель оплати праці, розроблена з урахуванням європейського досвіду.

Крім того, запроваджується компетентнісна модель управління людськими ресурсами, оцінювання результатів роботи державних службовців, їх кар'єрна мотивація, підвищуються кваліфікаційні вимоги.

Також запроваджується посада секретаря міністерства. Це буде державний службовець вищої категорії, який здійснюватиме управління кадрами, управління міністерством і допомагатиме міністру в його роботі.

Дія закону поширюється на державних службовців, зокрема, секретаріату Кабінету міністрів; міністерств та інших центральних органів виконавчої влади; місцевих державних адміністрацій; органів прокуратури; органів військового управління; закордонних дипломатичних установ України.

Дія закону не поширюється на президента; главу Адміністрації президента та його заступників, членів Кабінету міністрів, перших заступників та заступників міністрів; народних депутатів і депутатів місцевих рад.

Передбачається, що ухвалення закону про реформу держслужби, проект якого узгоджено з Європейським Союзом, дозволить Кабміну вести переговори з Єврокомісією про створення спеціального фонду для фінансування додаткових виплат українським чиновникам.

Ухвалення закону про держслужбу передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків заявляв, що ухвалення закону про держслужбу було однією з вимог для отримання Україною макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро від Євросоюзу, зазначає УНІАН.

21 квітня комісар Євросоюзу з питань розширення та політики сусідства Йоганнес Ган повідомив, що Єврокомісія готова виділити 90 млн євро на реформу держслужби, але очікує від уряду і Верховної Ради впровадження норм відповідного закону.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що закон про професійну держслужбу набуде чинності 1 травня попри пропозиції відтермінувати його.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування