Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У Росії закликають Балканські країни створити союз нейтральних держав

Вівторок, 10 травня 2016, 10:26

Партія "Єдина Росія" підписала з двома опозиційними партіями Чорногорії Ловченську декларацію, що передбачає створення союзу нейтральних держав Південно-Східної Європи та збереження Косово у складі Сербії.

Як пише Комерсант, керівництво єдиноросів розцінює декларацію як модель майбутніх відносин РФ з балканськими країнами.

Ловченську декларацію "Єдина Росія" підписала наприкінці минулого тижня в історичній столиці Чорногорії Цетіньє (її символом є гора Ловчен) з лідером Демократичної народної партії (ДНП) Міланом Кнежевичем.

В той же день до неї приєднався ще один чорногірський опозиціонер, лідер Соціалістичної народної партії Срджан Міліч. Він, правда, цей факт вирішив не афішувати.

Декларація містить дві ключові ідеї: підтримка створення союзу нейтральних держав Південно-Східної Європи, у конституції яких був би закріплений військовий нейтралітет, і збереження Косово у складі Сербії.

Ідею союзу нейтральних балканських країн висунув як раз вибраний єдиноросами в якості чорногорського партнера Мілан Кнежевич під час лютневого візиту в Москву, коли він у складі делегації "Демфронта" зустрічався з керівництвом Держдуми РФ і партії "Родіна".

За його задумом, у цей союз повинні увійти Сербія, Чорногорія, Македонія та Боснія і Герцеговина, а їх нейтралітет гарантували б НАТО і Росія. Ідея, яка стала відповіддю на запрошення Чорногорії в НАТО, отримала підтримку в Москві, що опирається розширення альянсу.

Однак можлива ставка Росії на ДНП як генератора ідеї нейтралітету для Балкан виглядає проблематично. Навіть в рамках невеликої Чорногорії це досить маргінальна партія, яка має в парламенті країни всього три депутати.

Крім того, вона жорстко виступає проти діалогу з владою і ратує за вуличні протести з метою усунення режиму. Нарешті, днями її лідер взагалі поставив під сумнів легітимність відновлення Чорногорією незалежності на референдумі 2006 року, хоча його підсумки Росія визнала однією з перших.

Головна ж уразливість Ловченської декларації в тому, що вона передбачає, по суті, перегляд ключових положень зовнішньої політики низки балканських країн.

Чорногорія вже в 2017 році розраховує стати повноцінним членом НАТО. Македонія та Боснія є кандидатами на вступ і відмовлятися від цієї мети не збираються. А Сербія, хоча і декларує військовий нейтралітет, активно взаємодіє з Альянсом і не поспішає закріплювати в конституції нейтральний статус.

"Європейська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування