Антикорупційна прокуратура відреагувала на сюжет про нечесних суддів

Вівторок, 10 травня 2016, 16:40

Спеціалізована антикорупційна прокуратура ГПУ звернулася до програми "Схеми" з проханням надати відзнятий матеріал проведення співбесід суддів, які претендують на посаду судді безстроково.

Про це повідомляє "Радіо Свобода", яка є співавтором проекту "Схеми".

Ці дані потрібні прокуратурі для узагальнення інформації на предмет ймовірного вчинення корупційних кримінальних правопорушень, зокрема – незаконного збагачення суддями.

Наприкінці березня "Схеми" опублікували репортаж про переатестацію суддів, призначених на посади указом колишнього президента Віктора Януковича.

Згідно з цими даними, щонайменше восьмеро суддів, стосовно яких Національне антикорупційне бюро України мало застереження про наявність корупційних ризиків, пройшли переатестацію і були рекомендовані Вищою кваліфікаційною комісією суддів на довічний термін суддівства.

Упродовж 24-25 лютого та 9-10 березня 37 суддів пройшли співбесіди і 28 із них Вища кваліфікаційна комісія рекомендувала Верховній Раді до призначення на посаду судді довічно.

У лютому в Україні розпочалася масштабна переатестація суддів, яку мають пройти усі представники суддівського корпусу. Першими почали перевіряти суддів, які були призначені на 5 років указом Віктора Януковича і які хочуть тепер обійняти цю посаду безстроково. Вони пишуть тест на знання законів та можливості проводити засідання суду, а також з ним проводять співбесіди.

Окрім того, щодо кожного претендента на довічне суддівство складається досьє, до якого заносять як результати тестування, так і інформацію, надану різними державними органами, серед яких – Державна фіскальна служба, НАБУ, Генпрокуратура, Державна судова адміністрація та інші. Це суддівське досьє доступне лише для членів Вищої кваліфікаційної комісії і не оприлюднюється.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування