Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Омбудсмен стала на захист журналістів у конфлікті з "Миротворцем"

Середа, 11 травня 2016, 17:31

Омбудсмен Валерія Лутковська підтримала обурення представників ЗМІ оприлюдненням на сайті "Миротворець" персональних даних журналістів, які отримували акредитацію у так званих ДНР/ЛНР.  

Про це йдеться у заяві омбудсмена Валерії Лутковської, поширеній у середу.

"Уповноважений Верховної Ради з прав людини підтримує заяву представників ЗМІ, які висловили своє обурення фактом оприлюднення на сайті "Миротворець" персональних даних журналістів, які отримували акредитацію у так званих ДНР/ЛНР", - сказала Лутковська.

Вона додала, що ще минулого року зверталась до керівництва СБУ та МВС з вимогою "встановити осіб, причетних до незаконного зберігання, використання та поширення на сайті "Миротворець" персональних даних громадян України, притягти їх до кримінальної відповідальності, а також вжити заходів для блокування доступу користувачів на території України до цього інтернет-ресурсу".

На думку уповноваженого, публікація таких даних є незаконним втручанням в право людини на приватність.

"На жаль, відповідної реакції на вказані звернення не було отримано", - сказано в заяві. 

Як відомо, напередодні сайт "Миротворець" опублікував персональні дані журналістів українських та західних ЗМІ, акредитованих у так званих ДНР/ЛНР. У цій базі даних міститься 4068 імен. 

Журналісти висловили обурення такими діями.

"Ми, журналісти українських та закордонних ЗМІ, та представники українських та міжнародних медіа-організацій, глибоко шоковані діями українських політиків та співробітників сайту "Миротворець", які виставили в публічний доступ персональні дані всіх журналістів, які отримували акредитацію у так званих ДНР/ЛНР, назвавши їх людьми, які "співпрацюють з терористами". Під удар потрапили українські та закордонні журналісти, які, ризикуючи життям, об'єктивно висвітлювали події і розповідали в українських та світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях", – йдеться у відкритій заяві представників ЗМІ.

Оксана Коваленко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування