Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кримські татари закликали закріпити їхню нацавтономію в Конституції

Середа, 18 травня 2016, 15:00

Кримські татари закликали президента до кінця року забезпечити процес зміни Х статті Конституції "Автономна Республіка Крим" для реалізації цим народом права на самовизначення в складі України.

Таке рішення було прийнято під час траурного мітингу в Генічеську 18 травня, в День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, повідомляють "15 минут".

Учасники жалобного мітингу озвучили свої вимоги до української і російської влади, а також до міжнародного співтовариства у вигляді резолюції.

Зокрема, в резолюції учасники мітингу нагадали про депортацію кримських татар у 1944 році з Криму, внаслідок чого народ втратив 46,2% своєї чисельності.

"Десятиліття вигнання, які супроводжувалися обмеженням прав і заборонами в політичній, культурній, соціальній та мовній сферах завдали непоправної шкоди розвитку кримськотатарського народу – одного з самобутніх народів людської цивілізації", – йдеться в документі.

У резолюції наголошується, що після повернення кримських татар на батьківщину "процес відновлення прав кримськотатарського народу, включаючи і право на самовизначення на своїй землі, невиправдано, якщо не сказати злочинно, затягнувся".

Підписанти резолюції вважають, що це, зокрема, дозволило Росії окупувати Крим в 2014 році.

Також вони нагадали, що кримські татари зазнають на півострові жорстких утисків з боку Росії, що свідчить про реалізацію Росією планів щодо витіснення кримських татар за межі Криму.

У резолюції кримські татари зажадали від Росії припинити порушення прав людей в Криму як невід'ємної частини суверенної території України, звільнити політв'язнів, допустити на півострів міжнародних правозахисників.

Також вони закликали міжнародне співтовариство засудити дії Росії проти кримських татар і не допустити заборони Курултаю і Меджлісу.

Повний текст резолюції можна прочитати тут.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...