Клиху готують вирок – адвокат мріє, що приклад Савченко вплине

Четвер, 26 травня 2016, 10:35

Адвокат українця Станіслава Клиха Марина Дубровіна сподівається, що звільнення Надії Савченко вплине на вирок її підзахисному, оголошення якого очікується увечері 26 травня.

Про це вона заявила в ефірі Радіо Свобода.

"Ми дуже сподіваємося, що це якось вплине, з урахуванням того, що зараз суддя перебуває в дорадчій кімнаті. Тобто вирок пролунає сьогодні о 17:00", – сказала Дубровіна.

"Але складно щось прогнозувати, враховуючи те, що судова система в Чеченській республіці, м’яко кажучи, має свої особливості", – додала вона.

Також у адвоката викликає занепокоєння нестабільний психологічний стан Станіслава Клиха, на який суд "навмисно не звертає увагу". 

Як відомо, 19 травня колегія присяжних у Верховному суді Чечні визнала українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу "Вікінг", загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів. 

24 травня російські прокурори попросили Верховний суд Чечні засудити українців Карпюка та Клиха до 22,5 року і 22 років за ґратами відповідно.

Серед потерпілих у справі – родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятка тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карпюка і Клиха в Грозному особисто.

Звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка – засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах. Хоча захист Карпюка надав докази хибності його свідчень. 

Захист Карпюка і Клиха наполягає на знятті звинувачень у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями і припинити переслідування українців. 

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і визнання були отримані російським слідством під тортурами. 

У лютому в Росії правозахисний центр "Меморіал" повідомив, що визнав Миколу Карпюка і Станіслава Клиха політичними в’язнями. 

Надія Савченко була засуджена в Росії 22 березня до 22 років колонії та штрафу, але 25 травня президент Росії Володимир Путін помилував її – і відбувся обмін українки на російських спецпризначенців Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва, засуджених в Україні 18 квітня до 14 років позбавлення волі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування