Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Bellingcat виявили 7 особливостей ЗРК "Бук", яким збито MH17

Середа, 4 травня 2016, 00:53
У Bellingcat виявили 7 особливостей ЗРК Бук, яким збито MH17

Група розслідувачів Bellingcat за сукупністю відмінних рис установки ЗРК "Бук", з якої було збито малайзійський літак рейсу MH17, змогла простежити і підтвердити, що вона належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ВС РФ і не була захоплена в української військової частини на сході країни.

Про це йдеться в документі Bellingcat, зміст якого опублікувало агенство Інтерфакс-Україна.

У документі говориться, що команда Bellingcat в попередньому розслідуванні "Походження "Бука" сепаратистів" встановила, що 17 липня 2014 по контрольованій незаконними збройними формуваннями території на сході України пересувалася самохідна вогнева установка (СОУ) комплексу "Бук-М1". При цьому дослідникам також вдалося встановити, що цей "Бук", що потрапив на фото і відео на сході України 17 липня, ідентичний "Буку", присутньому в колоні 2-го дивізіону 53-й зенітно-ракетної бригади російської армії, що базується під Курськом, в червні 2014 року.

Розслідувачі змогли повністю встановити бортовий номер установки. Вивчивши відмінні риси "Бука 3х2", який пересувався з Курська до кордону з Україною в колоні російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, їм вдалося виявити сім унікальних особливостей даної установки. Зокрема, це пошкодження бокового щитка гусениці; відміності катків (поєднання порожніх катків і катків зі спицями); вм'ятина на пластині в передній частині лівого борту; розташування кабелів, підключених до лафета пускового пристрою; білі позначки на обох бічних щитках гусениць; шрифт і відстань між цифрами; форма і розмір плям масла і кіптяви біля вихлопного отвору.

"Жодна з цих особливостей, взята окремо, не дозволяє досить переконливо встановити відповідність. Однак поєднання всіх цих відмінних рис є унікальним набором характеристик і може вважатися достатнім для однозначної ідентифікації", - стверджують дослідники.

"Таким чином, 17 і 18 липня 2014 року на сході України була знята на фото і відео самохідна вогнева установка "Бук" під номером 332 російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ. На одному з відео цей "Бук", який ми раніше позначали як "Бук 3х2", рухається в напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради з безпеки Нідерландів, була запущена ракета, що збила MH17", - йдеться в дослідженні Bellingcat.

Крім того, судячи із зображень "Буків" української частини ППО, що базувалася на сході України, у жодного з них немає катків зі спицями, які є у "Бука" бойовиків. Також в ході багатьох місяців вивчення російських і українських "Буків" команда Bellingcat не виявила жодного зображення українського "Бука" від 2014 року зі залізничної відміткою "Н2200".

"Тому можна виключити ймовірність того, що" Бук "сепаратистів був захоплений у української військової частини на сході країни", - впевнені експерти.

"Бук", знятий на фото і відео 17 і 18 липня в районах сходу України, контрольованих сепаратистами, не має відношення до українських "Буків", що базувалися в цьому регіоні, зокрема, до 156-го зенітно-ракетного полку", - підкреслюється в документі.

Літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 в Донецькій області.

Загинули 298 осіб, що знаходилися на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Раніше Рада безпеки ООН не змогла ухвалити проект резолюції зі створення Міжнародного трибуналу для розслідування збиття Боїнга, що слідував рейсом MH17, оскільки Росія, яка є постійним членом РБ ООН, висловилася проти і на документ було накладене вето.

При цьому, у Міністерстві закордонних справ РФ заявили, що трибунал з притягнення до відповідальності винних за аварію літака "Боїнг" "Малайзійських авіаліній" (рейс MH17), створений не під егідою ООН, буде "нелегітимним".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування