Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Львові люди в балаклавах хотіли знести пам’ятник письменнику

Понеділок, 9 травня 2016, 14:50
У Львові люди в балаклавах хотіли знести пам’ятник письменнику

Вранці 9 травня у центрі Львова радикально налаштовані громадяни намагалися знести пам’ятник радянському письменнику Степану Тудору.

Як повідомляє Zaxid.net, представники організацій "Сокіл", "Карпатська січ", "Правий сектор", "Білі горвати" та добровольчого батальйону ОУН були у масках.

Поліція завадила їм знести монумент. На площу Маланюка викликали близько 80 спецпризначенців, які загнали активістів у під'їзд прилеглого будинку. Після переговорів із поліцією активісти пообіцяли поки не руйнувати пам'ятник.

"Пам'ятник ми продовжимо валити в інший день. Ми маємо механізм і ми його обов'язково знесемо", - заявив представник добровольчого батальйону ОУН Антон Петрівський.

За його словами, внаслідок сутичок із правоохоронцями постраждали двоє активістів. Ще двох радикалів затримали і відвезли у райвідділок поліції.

Керівник львівської філії ГО "Сокіл" Богдан Федун заявив Zaxid.net, що зносити пам’ятник Тудору вирішили 9 травня, бо  для українців "це день жалоби, оскільки у Другій світовій війні найбільше загинуло українців і після війни їх також вбивали".

За його словами, близько 10 ранку члени кількох правих організацій прийшли до пам’ятника, прочитали закон про декомунізацію та почали його зносити.

"Раптом почали стягуватися "беркутівці", по-іншому їх назвати не можна. Вони без попередження подіставали кийки і почали нас бити. Мене били шестеро осіб по ногах, по спині і по голові. Били всіх", - заявив Федун.

Один із очевидців оприлюднив відео, на якому видно як правоохоронці затримують одного з чоловіків у військовій формі. Він чинив опір, тому правоохоронці застосували гумові кийки.

Поліція Львівщини повідомляє, що двоє працівників поліції отримали тілесні ушкодження.

"Близько 11.00 на площі Маланюка у Львові невідомі з балаклавами на обличчях, у кількості близько сорока осіб, віком від 18 до 30 років намагались пошкодити пам’ятник радянському поету Степану Тудору", - зазначають у поліції.

"Хлопці заявили, що робили це у рамках декомунізації, проте поліцейські пояснили їм, що сьогодні не найкращий день для цього. Була спроба силового протистояння, проте працівники поліції взяли ситуацію під контроль", - повідомив т.в.о.начальника ГУ Національної поліції у Львівській області Дмитро Загарія.

Двох чоловіків, 1985 та 1986 років народження, затримано за опір правоохоронцям.

Один із затриманих мав пристрій для відстрілу гумових куль "Флобер", інформує поліція.

Поліція відкрила провадження за фактом групового хуліганства за спробу знести пам'ятника Тудору, повідомив журналістам начальник Галицького відділу поліції Львова Андрій Білас.

"Відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 296 КК України – групове хуліганство", - сказав він, цитує "Інтерфакс-Україна".

За словами Біласа, поліція змушена була застосувати силу, бо близько 40 осіб у балаклавах "не реагували на будь-які наші зауваження", не надавали документи щодо знесення пам'ятника Тудору й не представилися самі.

Федун же вважає, що поліція могла просто відтіснити його товаришів, але взялася їх бити. "Кілька людей отримали важкі травми й поїхали в лікарню, двох наших забрали в райвідділок", - сказав він.

У самого Федуна велике садно на лобі, а також сліди побоїв на обох ногах.

Він заявив, що його товариші знімають побої й писатимуть заяви про злочини проти них.

За даними Zaxid.net, пам’ятник Степанові Тудору не підпадає під закон про декомунізацію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...