Україна звинуватила ООН у зволіканні щодо миротворчої місії

Субота, 11 червня 2016, 01:18
Україна звинуватила ООН у зволіканні щодо миротворчої місії

Українська сторона висловила нерозуміння у зв'язку з бездіяльністю Ради Безпеки ООН у відповідь на прямий запит Києва про розгортання в окупованих регіонах Донбасу миротворчої місії ООН.

На цьому наголосив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця під час виступу в п'ятницю в РБ ООН, повідомляє Укрінформ.

"Як непостійний член Радбезу, Україна не з чуток знає, що іноді РБ ООН не може оперативно відреагувати на загрози цивільному населенню, оскільки швидкому розгортанню місії з підтримання миру заважає відсутність згоди приймаючих країн. Проте важко пояснити бездіяльність Ради у відповідь на прямий запит щодо миротворчої місії ООН (в Україні. – Ред.), чия присутність на місцях забезпечила б додатковий захист цивільних осіб та мала б свій внесок у припинення насильства", - заявив представник МЗС України.

Він підкреслив, що заклики офіційного Києва в Радбезі "не були почуті". 

Незаконні збройні формування за безпосередньої підтримки регулярних ЗС Росії "продовжують воювати в окремих районах Донецької та Луганської областей України зі згубними наслідками для цивільних осіб, які проживають там".

Представник МЗС України нагадав, що, за даними УВКПЛ ООН, "цивільні особи заплатили найбільшу ціну" в конфлікті на сході України. Так, починаючи з 2014 року, близько 2 тис. цивільних громадян було вбито під час збройних зіткнень, в основному в результаті невибіркового обстрілу населених пунктів з різних артилерійських систем.

У ситуації, коли РБ ООН залишається заблокованою, Україна змушена використовувати інші можливості на регіональному рівні для встановлення збройної міжнародної присутності на окупованих територіях з метою захисту цивільного населення та забезпечення повної імплементації Мінських угод, наголосив Сергій Кислиця.

Він також використав виступ у Радбезі для того, щоб укотре закликати країну-агресора виконувати взяті на себе зобов'язання за Мінськими угодами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...