Великобританія вимагає швидких реформ ЄС, якщо уникне Brexit

Вівторок, 21 червня 2016, 02:11

Лондон зажадав від Європейського Союзу реформ в тому випадку, якщо Великобританія залишиться в його складі.

Про це британський міністр закордонних справ Філіп Хаммонд заявив в Люксембурзі, передає DW.com.

За його словами, всі обіцянки глав держав і урядів країн-членів ЄС повинні бути виконані "швидко і в повному обсязі". Євросоюз повинен змінитися таким чином, щоб "бралися до уваги турботи звичайних людей".

Хаммонд підтвердив, що вихід Великобританії з ЄС буде "безповоротним". Він додав, що в тому випадку, якщо 23 червня на референдумі британці проголосують за Brexit, у країни "не буде шляху назад". Сполучене королівство "пізніше ніколи не зможе знову вступити в ЄС, хіба що на неприйнятних умовах", заявив міністр.

Серед таких умов він назвав членство в єврозоні та участь в Шенгенській угоді.

Раніше прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон перерахував цілий ряд реформ, які повинні бути проведені, щоб його країна залишилася в ЄС. Зокрема, до них відносяться обмеження соцзабезпечення для іноземців з країн-членів ЄС, збільшення повноважень національних парламентів і зміцнення конкурентоспроможності в Європі.

Тим часом, як пише видання, британські букмекери розраховують на високу ймовірність збереження за Великобританією членства в Євросоюзі. Букмекерська контора William Hill вважає, що 83% британців виступлять проти Brexit. Їх колеги з Betfair припускають, що за майбутнє країни разом з ЄС проголосують 78% її громадян.

Разом з тим соціологічне дослідження Фонду Бертельсмана під назвою "І все-таки залишиться" показало, що 54% ​​громадян європейських країн бажають, щоб Великобританія і далі зберігала за собою місце в Євросоюзі. При цьому лише кожен п'ятий учасник опитування зізнався, що вихід Сполученого королівства зі складу ЄС був би кращим рішенням.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier) висловив надію, що за підсумками референдуму в Великобританії супротивників Brexit виявиться значно більше, ніж його прихильників. На думку глави німецького МЗС, в іншому випадку Європа не просто "втратить одну країну", вона втратить важливої для європейської співдружності "історії і традицій Великобританії як частини Євросоюзу".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування