Грицак: уже складно довести російський слід у розстрілі Майдану

Середа, 22 червня 2016, 13:40

Голова Служби безпеки України Василь Грицак вважає, що наказ розстрілювати людей на Майдані представники попередньої влади дали за порадою російських колег.

"Чому так трапилося – чому вбили людей? Треба бути нелюдем, щоб дати такий наказ", – сказав він в інтерв'ю Лига.net.

"Я думаю, у цій ситуації ключову роль зіграли російські порадники. Зараз це вже дуже важко довести. Але тоді політичні керівники проводили постійні консультації з Кремлем і російським керівництвом", – заявив Грицак.

"Я переконаний: давалися якісь гарантії, мовляв, ми вас не кинемо. Так воно й вийшло: усі, хто винен у розстрілах людей на Майдані, тепер у Росії. І нам їх не віддають. Хіба це не доказ ролі Москви, не доказ того, що Росія координувала всі ці речі?", – додав голова СБУ

Грицак визнав, що його критикують, коли він каже про "російський слід".

"Але для кого секрет, що російські ФСБшники приїжджали в Україну й почувалися у стінах СБУ як вдома?" – зазначив він.

"Після революції ми арештували заступника начальника київської контррозвідки, який працював в інтересах Москви. Контррозвідки! Це ж він мав шукати агентів країни, з якою в нас не оголошена війна. І він працював в інтересах Росії!" – додав Грицак.

Він розповів, що сам 15 листопада 2013 року, коли "почалася гаряча фаза Майдану", написав рапорт на звільнення зі СБУ, де був "у розпорядженні", але рапорт "пролежав три місяці" – а потім Грицака залучили до діалогу між силовиками й представниками Майдану.

"Навіть моя мама, якій на той момент було 78 років, приїхала до Києва на Майдан... Я був на Майдані, спілкувався з хлопцями, з "Правим сектором". З 1990-х років спілкувався з Миколою Карпюком і Сашком Білим. Уже на Майдані познайомився з (Дмитром) Ярошем. Із афганською сотнею", – розповів Грицак.

Тоді ж він зблизився з Петром Порошенком, зустрічався з ним і з Юрієм Луценком.

"Коли ситуація під час протестів на Майдані зайшла в безвихідь, один із керівників підрозділів Служби запросив мене й сказав: ситуація заходить у глухий кут, потрібні фахівці, які можуть дати пораду. Я запитав: чого ви хочете від мене? Мені сказали, що потрібна комунікація з іншою стороною. Усі розуміли, що все йде до крові. Я відповів, що готовий допомогти не допустити кровопролиття", – розповів Грицак.

Він зазначив, що в нього був досвід роботи під час Помаранчевої революції 2004 року – тоді вдалося уникнути крові. Грицак погодився працювати "на конструктив", але з тодішнім головою СБУ Олександром Якименком не зустрічався.

"За тиждень до розстрілів на Майдані мене оформили офіцером з особливих доручень. Ситуація на Майдані вже нагадувала клінч. Я давав свої пропозиції про те, як налагодити діалог і не допустити крові", – сказав Грицак.

"Готовий відповісти перед ким завгодно: ні до плану "Бумеранг" (АТО з розгону Майдану – ред.), ні до якихось інших речей я не мав відношення. Усі мої пропозиції були спрямовані на те, як вийти з уже далеко не політичної кризи. Але здоровий глузд, на жаль, не переміг", – підсумував він.

Грицак розповів, що спілкувався "з хлопцями із "Правого сектора", Самооборони й афганцями", а з іншої сторони – з оперативними підрозділами СБУ, з "Альфою". За його словами, начальник "Альфи" Олександр Устименко розумів, що не можна допустити кровопролиття.

Грицак також розповів, що після Майдану йому пропонували посаду першого заступника голови СБУ – начальника головного управління "К", він відмовився – але погодився стати головою Антитерористичного центру, "директором війни", і поїхав у Слов'янськ. А вже потім Грицак очолив СБУ.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування