Російська омбудсмен обіцяє перевірити, як утримують Карпюка і Клиха

Середа, 22 червня 2016, 13:56

Уповноважена з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова пообіцяла омбудсмену України Валерії Лутковській взяти під свій контроль умови утримання українських політв'язнів Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі у Мінську Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської з її російською колегою, повідомив прес-секретар українського омбудсмана Михайло Чаплига, передає Укрінформ.

"Москалькова заявила, що вона особисто візьме на контроль або направить листа до свого регіонального представника щодо перевірки утримання українських засуджених в РФ", - сказав Чаплига.

Він зауважив, що Москалькова "спокійно сприйняла" інформацію щодо неприпустимості катувань і необхідності людського поводження з засудженими, і заявила, що справді стурбована цією ситуацією.

"Вона спокійно це сприйняла, абсолютно нормально і адекватно, і сказала, що її дійсно це турбує. І це не просто офіціоз, а турбує її справді як людину", - наголосив Чаплига.

Як відомо, зараз Микола Карпюк та Станіслав Клих перебувають СІЗО міста Грозного в Чеченській республіці.

Міський суд Грозного засудив Карпюка до 22,5 років ув'язнення, а Клиха – до 20 років. Їх визнали винними в участі в бойових діях проти федеральних військ РФ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу "Вікінг", загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів. 16 червня Міністерство юстиції України направило в Росію запит про передачу на Батьківщину Миколи Карпюка, оскільки з такою заявою звернувся брат засудженого.

22 квітня Держдума призначила депутата від Справедливої Росії Москалькову омбудсменом.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування