Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Британський референдум не віщує Україні нічого доброго – політики

П'ятниця, 24 червня 2016, 10:20

Результат референдуму щодо виходу Великої Британії з Європейського Союзу матиме негативні наслідки для України.

Таку думку висловила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко та деякі інші українські політики.

"Наслідки британського референдуму матимуть негативні перспективи і для України", – написала Геращенко у Facebook.

За її словами, ЄС важко проходить випробування міграційною кризою, Європу накрило "цунамі євроскептицизму".

"Чи може це відтермінувати безвізовий? Так, на жаль. Зараз в ЄС будуть дути на воду" – зазначила Геращенко.

"Серйозні внутрішні проблеми вбивають рейтинги всіх нинішніх лідерів ЄС, змушують зосередитися на ситуації всередині Євросоюзу, закривши очі на все, що відбувається за межами", – додала Геращенко.

На її думку, така ситуація на руку Росії: "Ослаблена і розділена Європа, розколота на скептиків і оптимістів, Європа, що боїться свого завтрашнього дня, – золота мрія Кремля".

Водночас, вона наголошує, що Україні не слід опускати руки, якими б складними для ЄС не були наслідки британського референдуму.

"Йдемо далі. Вимагаємо від ЄС виконати зобов'язання щодо безвізового, очікуємо пролонгації санкцій проти РФ, боремося за нашу євроатлантичну перспективу. Бо іншого вектору для України просто не існує, попри все", – написала Геращенко.

Подібну позицію висловив депутат Володимир Ар'єв (БПП) у Facebook:

"Brexit. Британія проголосувала за вихід. Це землетрус, наслідки якого ЄС буде розгрібати довго. Що для України? Якщо стисло – абсолютно нічого доброго".

"Євросоюз закриється від будь-яких зовнішніх подразників і ліквідовуватиме внутрішні, щоб не пішла ланцюгова реакція. Тому санкції проти РФ, дуже вірогідно, почнуть поступово знімати з 2017, а безвізовий (режим) для нас, Грузії та Туреччини відкладеться на невизначений час. Все буде пояснюватися завданим ударом, який насправді є тектонічним" – написав Ар'єв.

"Нам в цих умовах треба навчитись єднатись для захисту від ворога, який активізується на всіх напрямках. Без єдності, якої забракло ЄС, ми не вистоїмо. А повинні. Заради тих, хто заплатив за Незалежність життям", – додав він.

Його соратник по фракції депутат Сергій Лещенко також зазначив у Twitter, що "без Британії проукраїнський голос у ЄС сильно ослабне".

"Британія виходить із Європейського Союзу. Україна втрачає найвірнішого союзника всередині ЄС. Сам ЄС входить у найглибшу кризу. Путін тішиться", – зазначив він у Facebook

А депутат Ганна Гопко ("Самопоміч") вважає, що РФ посилить тиск на Європу через вихід Британії з ЄС.

"Для України є загроза, що (вона) відходитиме на другий план. Мир в Україні все менше цікавитиме Європейців", – зазначила вона.

Тому, на думку Гопко, "Берлін має зіграти на випередження: втративши Британію Європа має набути Україну".

"Зараз ЄС і Берлін з своїми іграми щодо затягування з наданням Україні безвізового режиму (адже ми виконали усі вимоги) дограється, що наші люди теж не захочуть до Європу, бо ЄС непрогнозований і не тримає обіцянок. У грузинському суспільстві теж зростає євроскептицизм. Невиконанням обіцянок ЄС підриває власну надійність (credibility), в тому числі в очах власних громадян. Що ще треба Путіну?", – вважає Гопко.

На її думку, бажання Шотландії та Північної Ірландії залишитися в ЄС може запустити процеси з підриву єдності Євросоюзу.

"Символом сильного і єдиного Євроатлантичного світу за цих умов залишатиметься НАТО.
Вступ Чорногорії нещодавно підтвердив це", – вважає Гопко.

Як відомо, 23 червня на референдумі 51,9% британців проголосували за вихід Великої Британії з Європейського Союзу, а 48,1% - за збереження участі в ЄС.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування