Brexit може затягнути Відкрите небо України й ЄС – міністр

П'ятниця, 24 червня 2016, 11:00

Міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає, що результат референдуму щодо виходу Великої Британії з Євросоюзу не сприятиме угоді про Відкрите небо між ЄС і Україною.

Про це він сказав журналісту "Української правди" у відповідь на запитання, як вплине Brexit на підписання угоди про спільне небо з ЄС.

"Референдум не має прямої дії – треба відповідне рішення парламенту. ЄС має виключити Велику Британію з дії всіх угод, нотифікувати це третім країнам", – зазначив Омелян.

"Питання Відкритого неба вчора обговорювалося з представниками Єврокомісії. На цьому етапі, на жаль, негативні результати референдуму лише ускладнять ситуацію в нашому випадку. Але ми не здамося", – сказав він.

На уточнення, чи у перспективі з виходом Великої Британії питання Гібралтару з угоди про Спільний авіаційний простір зникає, Омелян сказав: "У перспективі – так. Але нам потрібна Угода, а не перспектива".

"З мого боку на всіх переговорах з Єврокомісією та країнами ЄС "Відкрите небо" – перше питання", – наголосив Омелян.

Як відомо, підписання угоди про спільне небо з ЄС неможливе без розв’язання спору між Великою Британією та Іспанією щодо Гібралтару, і Україна не має права ухвалювати односторонні рішення в даному напрямку.

Питання визначення цієї території європейська й українська сторона обговорюють із червня 2014 року. При цьому в іншій частині угода була парафована ще в 2013 році.

На референдумі 23 червня 2016 року 51,9% британців проголосували за вихід Великої Британії з Європейського Союзу, а 48,1% - за збереження участі в ЄС.

Роман Романюк, Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...