26 червня в центрі Києва пройдуть дві акції на захист кримських татар

Субота, 25 червня 2016, 19:30
Фото з Facebook Різи Шевкієва

До Києва з Туреччини привезли кримськотатарський прапор розміром 6х39 метрів.

Про це повідомив у Facebook член Меджлісу кримськотатарського народу Різа Шевкієв.

За його словами, 26 червня (День кримськотатарського національного прапора) о 18:00 прапор буде піднято на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Хрещатика і пронесена до Майдану Незалежності.

Як зазначив активіст, ця акція символізує "непримиренність з окупацією Криму і заклик до світового співтовариства в продовженні політико-економічної боротьби з агресорами, до повного звільнення територій України".

Він запросив на ходу всіх, кому не байдужа доля жителів Криму.

Разом з тим, ініціатива Євромайдан SOS запрошує 26 червня долучитися до акції з нагоди дня народження в'язня Кремля, правозахисника, кримського мусульманина Еміра-Усеїна Куку, яка пройде на Майдані Незалежності о 12.00.

Як зазначається на сторінці акції у Facebook, до ув'язнення Куку сам займався захистом кримських татар, які ставали жертвами переслідувань, і ця діяльність зробила з нього ворога в очах окупаційних "властей".

"Акція, приурочена до дня народження Еміра-Усеїна, присвячуватиметься всім 14-ти фігурантам трьох справ кримських мусульман. Нагадаємо вам їхні імена: Руслан Зейтуллаєв, Ферат Сайфуллаєв, Юрій Прімов, Рустем Ваїтов, Вадим Сірук, Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Енвер Бекіров, Муслім Алієв, Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров, Енвер Мамутов", - йдеться у повідомленні.

"Так звані "справи кримських мусульман", фігурантом однієї з яких є Емір-Усеїн, є кричущим порушенням базових принципів свободи совісті. Людям ставлять у вину не суспільно небезпечні дії, а думки, висловлені ними, до того ж, навіть не публічно, а приватно — по суті, "на кухні", - зазначають активісти.

На акції очікуються виступи представників Меджлісу кримськотатарського народу, кампанії Let My People Go Ukraine, Української гельсінської спілки з прав людини, ініціативи Крим_ SOS, Crimean Tatar Resource Center, а також звільненого з російської в'язниці Геннадія Афанасьєва.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...