Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Афанасьєв планує подати до Євросуду на Росію за катування

Середа, 29 червня 2016, 14:24

Геннадій Афанасьєв планує подати в Європейський суд із прав людини позов на російське правосуддя за катування, пережиті у в'язниці Російської Федерації.

Про це визволений із РФ українець розповів в інтерв'ю "Укрінформу".

"Ті, хто це робив, – злочинці, а зі злочинністю треба боротися: порушувати проти них справи, шукати, затримувати, саджати за ґрати й карати за те, що вони роблять!", – сказав Афанасьєв.

На запитання, чи збирається він подавати в Європейський суд із прав людини на своїх мучителів, Афанасьєв відповів: "Звісно!".

"У мене є адвокат Олександр Попков, є захисники з Росії, у нас є кейси, з якими ми будемо працювати й будемо подавати до суду (ЄСПЛ – ред.)", – зазначив він.

"Я добре пам'ятаю не лише всіх тих, хто мене катував, а тих, хто принижував, затримував, порушуючи українські закони, незаконно утримував за ґратами", – заявив Афанасьєв.

"Цих законів, які вони порушили, дуже багато, тому, я вважаю, що ми будемо боротися, переслідувати, шукати всіх, хто чинив злочини не тільки проти мене, а насамперед проти українського народу. Тому що вони арештовували мене не просто як Геннадія Афанасьєва, а як громадянина України", – додав він.

Як відомо, Афанасьєва затримали 9 травня 2014 року в Сімферополі. Його звинуватили в участі в організованому в Криму Олегом Сенцовим "терористичному співтоваристві".

На попередньому слідстві Афанасьєв визнав провину й свідчив проти українців Олега Сенцова й Олександра Кольченка, але пізніше заявив, що діяв під тиском.

У грудні 2014 року Московський міськсуд визнав Афанасьєва винним у тероризмі за одразу кількома статтями й засудив до 7 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

14 червня 2016 року його разом із Юрієм Солошенком повернули за обміном в Україну. Президент РФ Володимир Путін помилував їх у зв’язку зі станом здоров’я.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування