Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єврокомісар пропонує санкції за порушення прав людини на Донбасі

Понеділок, 11 липня 2016, 13:56

Для припинення людських страждань на окупованих територіях сходу України потрібне всеохоплююче відновлення верховенства закону.

Такого висновку дійшли упорядники доповіді про гуманітарну ситуацію в Донецькій області офісу комісару Ради Європи з прав людини, яку оприлюднили у Страсбурзі, повідомляє Укрінформ.

"Конфлікт на сході України залишається причиною величезних людських страждань і загибелі людей. Пора покласти край цьому і забезпечити ефективне переслідування і накладення санкцій на осіб, відповідальних за порушення прав людини", - заявив комісар Ради Європи з прав людини Нілс Мужнієкс, презентуючи доповідь.

"Усі сторони в конфлікті на сході (України) повинні поважати право на життя, що передбачає закінчення бойових дій і насильства, і шукати їхнє мирне вирішення на основі Мінських угод", - наголосив Мужнієкс.

На його переконання, положення міжнародного гуманітарного права мають повною мірою дотримуватися всіма сторонами. Комісар з прав людини РЄ також висловив жаль з приводу відновлення смертної кари на неконтрольованій Україною території і наполегливо рекомендує скасувати це рішення.

Єврокомісар отримав достовірні заяви про випадки застосування тортур і жорстокого поводження, які сталися в 2014-му і 2015 роках по обидва боки від лінії зіткнення. Він закликав обидві сторони вжити термінових і стійких заходів, щоб покласти край цим порушенням та притягнути винних до відповідальності.

Висловлюючи занепокоєння з приводу утримання деяких осіб у повній ізоляції та/або в невизначених місцях утримання під вартою, Мужнієкс наголосив, що потрібно надати безперешкодний доступ до всіх осіб, позбавлених волі по обидва боки від лінії зіткнення.

"Усі особи, позбавлені волі, в довільному порядку повинні бути негайно звільнені", - заявив комісар РЄ, висловлюючи також жаль щодо неможливості для нього і представників інших міжнародних організацій отримати доступ до місць позбавлення волі на окупованих територіях Донбасу.

Єврокомісар ще раз підкреслив, що встановлення міцного миру і примирення в суспільстві має першорядне значення для притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини. З цією метою істотні недоліки щодо розслідування таких порушень повинні розглядатися в першочерговому порядку. Важливо також забезпечити ефективне розслідування в кожному випадку, коли є ознаки того, що може мати місце серйозне порушення прав людини.

"Існує безліч проблем, пов'язаних з розслідуванням і переслідуванням усіх осіб, причетних до таких порушень, в тому числі і у випадках із зазначенням можливої участі найманців та/або іноземних бойовиків. Ось чому важливо повною мірою співпрацювати з відповідними міжнародними механізмами, які можуть надавати допомогу і досвід в цій галузі", - зауважив Мужнієкс.

Він закликав ЗМІ повідомляти про конфлікт відповідно до найвищих стандартів журналістської етики та професіоналізму.

Це була четверта доповідь єврокомісара щодо України з 2012 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...