Порошенко підписав закон про судоустрій і статус суддів

Середа, 13 липня 2016, 11:24
Порошенко підписав закон про судоустрій і статус суддів

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про судоустрій і статус суддів", ухвалений Верховною Радою 2 червня.

Про це повідомляє прес-служба президента.

Завдання закону "Про судоустрій і статус суддів" – імплементація оновлених конституційних засад здійснення правосуддя для забезпечення незалежності та деполітизації судової влади, посилення її відповідальності перед суспільством, зазначає прес-служба.

Також передбачається запровадження нових засад формування суддівського корпусу, посилення ролі громадськості щодо контролю за доброчесністю та етичністю представників суддівського корпусу й оптимізація системи судоустрою.

Як відомо, 2 червня Верховна Рада ухвалила новий закон про судоустрій і статус суддів. Після цього парламент затвердив зміни до Конституції у частині правосуддя.

Закон про судоустрій вважається одним із ключових для судової реформи.

Передбачається, що він вдосконалюить процедуру кваліфікаційного оцінювання всіх суддів, розпочату відповідно до закону "Про забезпечення права на справедливий суд".

Закон передбачає перехід до триланкової судової системи та утворення впродовж 6 місяців із моменту набуття ним чинності нового Верховного Суду, у складі якого діятимуть Велика Палата, функцією якої є уніфікація судової практики та вирішення юрисдикційних спорів, та чотири касаційні суди, функцією яких є розгляд справ в касаційному порядку.

На посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший 30 років та не старший 65 років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше 5 років, володіє державною мовою та відповідає встановленим критеріям професійної компетентності, доброчесності та професійної етики.

Судді призначатимуться виключно за результатами публічного конкурсу та кваліфікаційного оцінювання.

У конкурсі на посаду судді Верховного Суду можуть брати участь як чинні судді, так і кандидати з не менш ніж 10-річним стажем наукової роботи у сфері права чи адвокатської діяльності.

Закон закріплює й нову підставу для звільнення судді з посади – непідтвердження легальності джерел походження доходів та майна.

Документ містить низку нових механізмів для запобігання корупції в судовій системі: повний моніторинг способу життя судді, обов'язок подавати декларацію доброчесності та родинних зв'язків тощо.

Передбачено також створення при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України Громадської ради доброчесності, яка сприятиме комісії у встановленні відповідності судді або кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності.

Дисциплінарні повноваження щодо суддів перейдуть до Вищої ради правосуддя, а Вища кваліфікаційна комісія суддів зосередиться на вирішенні кваліфікаційних питань, включаючи проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, відкритих конкурсів на посади, спеціального навчання суддів тощо.

Закон "Про судоустрій і статус суддів" набуде чинності одночасно зі змінами до Конституції щодо правосуддя наприкінці вересня цього року.

До цього часу мають ухвалити також закон "Про Вищу раду правосуддя".

Також необхідно завершити роботу над новим процесуальним законодавством і забезпечити, щоб Верховний Суд із новою структурою і новим складом запрацював у першому кварталі 2017 року, зазначив координатор Ради з питань судової реформи, заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування