Через російські заборони на кордоні простоює сотня українських вагонів

Середа, 13 липня 2016, 12:59

Через введення Росією додатковий обмеження на транзит українських товарів станом на ранок 13 липня на українсько-російському кордоні затримано 72 залізничних вагонів, які слідували до Казахстану та Киргизії, а на білорусько-російському кордоні близько 55.

Про це у середу йдеться у повідомленні Мінекономрозвитку.

За даними оперативного штабу 13 вагонів на російсько-українському кордоні було відправлено зміненим маршрутом, інші 59 залишаються там.

"Що стосується ситуації з перетином білорусько-російського кордону, повідомляємо, що Російська Федерація не пропускає вантажі призначенням Республіка Казахстан та Киргизька Республіка і такі вантажі затримуються на станціях білоруської залізниці", - сказано у повідомленні.

"За неофіційною інформацією станом на 13 липня на станції Орша-Західна (Республіка Білорусь) затримано близько 55 вагонів", - сказано у повідомленні.    

Вказується, що існують проблеми для "українських вантажних автомобілів при перетині білорусько-російського кордону".

"На пункті пропуску Редьки - Красноє знаходяться близько 50 українських транспортних засобів", - повідомляють у відомстві.

Як відомо, президент РФ Володимир Путін 1 січня 2016 року видав указ, що встановлює, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з України на територію Казахстану через територію РФ здійснюються тільки з території Білорусі із застосуванням пломб на основі технології глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС та при наявності у водіїв облікових талонів.

3 липня був оприлюднений указ Путіна від 1 липня, який посилює ці норми. Тепер вони поширюються і на транзит в Киргизьку Республіку, а також вводиться повна заборона транзиту товарів "під ембарго".

Уряд України від 4 липня заявив про намір негайно ввести відповідні заходи на посилення торгової війни РФ, проте поки лише продовжив до кінця 2017 року ембарго на ряд російських товарів.

На минулому тижні Київ також виніс питання нових транзитних обмежень з боку РФ, введених з другого півріччя 2016 року, на друге засідання комітету асоціації між Україною та ЄС, закликавши Брюссель посилити тиск на Москву для негайної відміни обмежувальних заходів щодо транзиту.

Згідно з даними Мінекономрозвитку, необгрунтовані економічні дії РФ за підсумками січня-квітня 2016 року вже привели до скорочення українського експорту в Казахстан на 47,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування