Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ООН: На Донбасі загинули до 2 тисяч мирних жителів

Четвер, 14 липня 2016, 13:29

До двох тисяч цивільних осіб загинули внаслідок обстрілів населених пунктів в Донецькій і Луганській областей.

Про це повідомила глава моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер, у четвер на брифінгу в Києві, презентуючи доповідь управління Верховного комісара ООН з прав людини "відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 року по травень 2016 року".

"За оцінками управління ООН з прав людини, до 2 тисяч цивільних осіб були вбиті в ході збройного конфлікту. Більшість цих жертв серед цивільного населення зафіксовано на територіях, яких перебувають під контролем уряду України і на територіях, які контролюються збройними групами і були наслідком невибіркового обстрілу населених пунктів", - заявила Фрейзер.

У доповіді констатується, що в даний час за ці смерті ніхто не взяв на себе відповідальність.

"Ні збройні групи, ні уряд України не взяли на себе відповідальність за жодну смерть цивільних осіб, причиною якої стало ведення бойових дій", - підкреслила глава моніторингової місії.

Також вона додала, що немає інформації про притягнення до відповідальності будь-кого за ці смерті. За словами Фрейзер, всі сторони конфлікту повинні строго дотримуватися норм гуманітарного права.

Також вона заявила, що управління верховного комісара ООН з прав людини задокументовані "десятки випадків загибелі людей, які здалися або іншим чином припинили участь в бойових діях, свавільних жертв ... смертей під час утримання під вартою і випадків зникнення".

Загальна кількість таких смертей, за її словами, може досягати декількох сотень.

Випадки таких смертей, за її словами, були і з боку т.зв. "ЛНР" і "ДНР". "Ми вважаємо, що вбивства в контексті конфлікту були здійснені членами збройних груп або українськими військовими, або співробітниками правоохоронних органів, за їхнім наказом або за їх мовчазної згоди", - заявила Фрейзер.

Як повідомлялося, за оцінками Управління з координації гуманітарних питань (УКГП) ООН, з початку конфлікту в Україні загинули 9 тис 740 осіб, 21 тис 880 постраждали. 

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування