Шабунін: НАЗК хоче ввести поетапний запуск системи е-декларування

Понеділок, 18 липня 2016, 00:41

НАЗК на наступному засіданні хоче скасувати рішення про одночасний запуск системи електронного декларування.

Про це в блозі "Української правди" повідомив керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін.

"За нашою інформацією, на своєму наступному засіданні члени НАЗК хочуть змінити власне попереднє рішення про одночасний запуск системи електронного декларування та ухвалити нове рішення – про поетапний запуск процедури заповнення чиновниками нової форми декларації, куди вони мають записати кеш, подарунки, витрати та майно всіх родичів за 2015 рік", - написав він.

Шабунін нагадав, що для заповнення електронної декларації відводиться 60 днів.

За його словами, за задумом НАЗК першими "засвітити свої статки" повинні будуть судді Конституційного суду.

Шабунін заявив, що "влада руками НАЗК робить суддям КС пропозицію, від якої неможливо відмовитися: або заповнити декларації і стати одразу клієнтами НАБУ по статті "незаконне збагачення", або – ухвалити рішення про неконституційність окремих положень закону і як мінімум відтягнути на невизначений строк весь процес запуску онлайн-декларування".

Також, за його словами, в перший етап планується включити інших суддів, депутатів, в тому числі і народних, і чиновників місцевого самоврядування.

Крім того, зазначив Шабунін, в першій хвилі декларування виявилися військові посадові особи Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

"Для запуску системи онлайн-декларування потрібно в найкоротші терміни отримати атестат відповідності захисту інформації в системі від спеціального державного органу. Цей державний орган якраз і є – Держспецзв'язок. Чи дасть він такий атестат після понеділкового рішення НАЗК – питання риторичне", - написав він.

Він заявив, що авторами схеми з поетапним декларуванням є "президент, спікер Парламенту та його заступники, прем'єр-міністр, віце-прем'єри і міністри, керівники ЦОВов і їх заступники, голова СБУ, генпрокурор, голова Нацбанку, голова та члени Рахункової палати, військові посадові особи Збройних сил, члени ЦВК, поліцейські та інші". Всі вони заповнюватимуть електронну декларацію за 2015 рік під часдругої хвилі – з 15 жовтня.

Раніше повідомлялося, що електронное декларування для чиновників запустять 15 серпня.

Початок роботи системи електронного декларування є зобов'язанням України перед МВФ і Євросоюзом в рамках візової лібералізації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News