У США сподіваються, що Ердоган не узурпує владу після путчу

Понеділок, 18 липня 2016, 08:41

США сподіваються, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган не скористається спробою перевороту для посилення своїх повноважень, оскільки це стане викликом для відносин Туреччини з Європою і НАТО.

Про це сказав держсекретар США Джон Керрі, виступаючи на телеканалі NBC.

"Ми закликали їх не вдаватися до цього, оскільки вони породжують сумніви в їх прихильності до демократичного процесу", – зазначив Керрі.

Держсекретар висловив підтримку Вашингтона демократично обраному уряду Туреччини, але його прес-секретар повідомив, що глава американської дипломатії також заявив своєму турецькому колезі, що "публічні інсинуації або заяви з приводу ролі США в спробі перевороту, яка провалилася, є абсолютно неправдивими та такими, що завдають шкоди двостороннім відносинам".

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган пообіцяв позбавити Туреччину від людей, причетних до невдалої спроби перевороту, вчиненої в п'ятницю. Тим часом влада продовжує арешти підозрюваних.

Влада заарештувала близько 6 тисяч осіб. Державні ЗМІ повідомили, що серед затриманих у зв'язку зі спробою перевороту – помічник Ердогана.

Ердоган заявив, що влада продовжить переслідувати прихильників ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який проживає у вигнанні і якого президент Туреччини звинуватив в організації спроби перевороту.

Ґюлен, який переселився в США ще до приходу Ердогана до влади, засудив переворот і відкинув свою причетність до спроби військового заколоту.

Міністр юстиції Бекір Боздаг в суботу зажадав екстрадиції Ґюлена з США.

Голос Америки

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування