Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд надав НАБУ доступ до рахунків соратника Авакова

Понеділок, 18 липня 2016, 14:09

Солом'янський райсуд Києва надав детективам НАБУ тимчасовий доступ до рахунків та документів "Альфа Банку" та Credit Agricole в рамках провадження, порушеного за фактом виведення з України 40 млн доларів депутатом від "Народного фронту" Ігорем Котвіцьким.

Про це йдеться в рішенні суду від 12 липня, повідомляє "Центр протидії корупції", за заявою якого детективи НАБУ порушили кримінальне провадження за ч.3 ст.209 (відмивання грошей), ч.2 ст. 364 (зловживання службовим становищем), ч.3 ст.368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України.

Зокрема, суд надав дозвіл детективам на ознайомлення та виїмку документів, які мають відношення до переказу 40 млн доларів з рахунку Котвіцького на рахунок панамської компанії Kingston Group S. А.

У НАБУ є питання щодо походження вищезгаданих коштів, адже вони не були вказані в декларації про доходи Котвіцького. Оскільки нардеп мав відкриті рахунки в "Альфа Банку" та "Credit Agricole", то детективи попросили та отримали доступ до необхідних банківських матеріалів.

Всього детективи НАБУ отримали 14 дозволів на вилучення банківських та установчих документів у Нідерландах, Швейцарії, Панамі та Норвегії. Документи стосуються транзакцій та посадових осіб офшорних компаній Kingston Group S. А та Tiway FSU B.V. Саме ці компанії мають відношення до виведення Котвіцьким незадекларованих 40 млн доларів.

Як відомо, НАБУ розслідує змову між посадовцями НБУ та кількома офшорними компаніями, які перерахували ці 40 млн доларів.

В червні 2015 року між Котвіцьким і ТОВ "Крим Петроліум Компані" був укладений договір, за яким остання переводить на нардепа борг в 40 млн доларів перед нідерландською компанією Tiway FSU B.V. Паралельно остання передала панамській Kingston Group S.A. за винагороду в 1 долар право вимагати з Котвіцького 40 млн доларів.

В липні-серпні 2015 року двома траншами Котвіцький перекинув 41 млн доларів зі свого рахунку в "Сбербанку" в "Ощадбанк". З цих грошей 40 млн доларів було перераховано компанії Kingston Group S.А. в швейцарському банку Falkon Private Bank, а решту – 1 млн доларів – на рахунок Котвіцького у "Альфа Банку". НБУ нічого не зробив, щоб зупинити виведення грошей закордон.

В декларації про доходи інформація про ці кошти була прихована. Натомість ці гроші були вказані в новій декларації, поданій Котвіцьким після підозрілої транзакції.

Kingston Group S.A. є бенефіціарним власником ТОВ "Крим Петроліум Компані", а попереднім бенефіціаром була компанія Tiway FSU B.V.

Як відомо, Котвіцький є соратником і бізнес-партнером міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Сам міністр стверджує, що Котвіцький вивів ці 40 мільйонів доларів закордон законно.

У листопаді Генпрокуратура передала цю справу МВС, незважаючи на те, що внаслідок цього відомство Авакова почало розслідувати справу його соратника, що спровокувало конфлікт інтересів.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...