Лутковська звернулася у КС щодо мирних зібрань

Середа, 20 липня 2016, 15:44

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська направила в Конституційний суд подання щодо відповідності Конституції положення ч. 6 ст. 182 Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ) щодо мирних зібрань.

Про це повідомляється на офіційному сайті КС, передає Інтерфакс-Україна.

В оприлюдненому КС поданні Лутковська зазначає, що положення ч. 6 ст. 182 КАСУ не відповідає положенням ч. 1 ст. 8, 1 ч. ст. 55, п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України, згідно з яким, зокрема, постанова суду у справах про обмеження реалізації права на мирні зібрання виконується негайно.

Омбудсмен наводить аргумент, що така норма КАСУ суперечить Конституції, враховуючи, що постанова суду першої інстанції у справах про обмеження права на свободу мирних зібрань підлягає негайному виконанню після її винесення, навіть у разі оскарження останнього в апеляційному порядку. Тому в цілому рішення апеляції може бути прийняте вже після дати, на яку планувалося певний захід.

Лутковська зазначила, що провадження у відповідній категорії справ "позбавлене однією з основних конституційних засад, а саме ефективного оскарження судових рішень в апеляційному порядку".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування