Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РПР: Рада може дозволити Порошенкові узурпувати місцеву владу

Четвер, 7 липня 2016, 12:18

У порядку денному Верховної Ради на четвер знаходиться законопроект про зміни до закону про державну службу, який, у разі прийняття, дозволить президентові узурпувати контроль над місцевою владою.

Про це "Українській правді" повідомили у "Реанімаційному пакеті реформ".

Мова йде про законопроект 4370-1 авторства депутата від БПП Артура Герасимова та від "Народного фронту" Андрія Реки.

"В законопроекті Герасимова пропонується, щоб попередній добір (голів місцевих державних адміністрацій – ред.) здійснювався спеціально створеною Комісією при президенті. Це протирічить положенням Конституції", – йдеться у повідомленні РПР.

Вони нагадали, що, відповідно до ст. 118 Основного закону, голови місцевих державних адміністрацій призначаються президентом за поданням Кабінету міністрів.

Відповідно до положень чинного закону "Про державну службу", попередній добір на посади голів місцевих адміністрацій здійснюється незалежною та збалансованою комісією з питань вищого корпусу державної служби.

"Цей законопроект прямо суперечить Конституції та логіці розподілу влади в парламентсько-президентських республіках, а також загрожує узурпацією влади президентом. В Україні президент не є головою виконавчої гілки влади. Місцеві державні адміністрації підконтрольні і підзвітні Кабінету міністрів. Отже і визначальну роль в процесі добору повинен визначати уряд", – заявив експерт Реанімаційного пакету реформ Микола Виговський.

Також у РПР висловили здивування відсутністю публічної позиції Кабміну, адже законопроект обмежує його конституційні повноваження.

В організації додали, що проти змін виступає також і міжнародна спільнота, зокрема негативні висновки надало представництво Європейської комісії.

Варто зазначити, що законопроект Герасимова стоїть у порядку денному як альтернативний. Основним є законопроект про внесення змін у закон про державну службу групи з семи депутатів. У ньому відсутня норма, яка обурила експертів.

Одна зі співавторів основного законопроекту Альона Шкрум у четвер під час брифінгу у Верховній Раді додала, що законопроект Герасимова містить і інші небезпеки.

"Державні службовці зможуть бути членами політичних партій, губернатори та голови РДА зможуть балотуватися, вони будуть прямо підконтрольні Адміністрації президента. При тому, що вони є виконавчою гілкою влади. І руйнується повністю система і виконавчої гілки влади на місцях, і узурпуються, насправді, повноваження, які за Конституцією президентові ніколи не належали і не мають належати", – сказала вона.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування