У Римі громада українців вшанувала пам’ять Василя Сліпака

П'ятниця, 8 липня 2016, 09:13

У Римі активісти української спільноти провели 7 липня вечір пам’яті Василя Сліпака, оперного співака і бійця, котрий загинув 29 червня в зоні воєнних дій на Донбасі.

На зустрічі виступила відомий культуролог, професор Римського університету Sapienza Оксана Пахльовська, передає "Радіо Свобода".

"Якщо така людина пішла на фронт – це означає, що держава не справляється зі своїми обов’язками", – вважає вона.

На думку Пахльовської нинішня Україна розділена на дві країни: Україна, в якої є війна, і Україна, в якої війни немає. В цій другій Україні є багато інтелектуалів та політиків, зазначила Пахльовська.

На її думку, в такому ментальному розподілі полягає найбільша моральна проблема нації.

 
Оксана Пахльовська

Пахльовська критично ставиться до співвітчизників, які приречено сприймають ситуацію. На переконання науковця, українцям не слід жити у жертовному вимірі, оплакуючи своїх героїв. Почуття жертовності і приреченості призведе до програшу української державності, говорить культуролог.

"Ми не маємо права перекладати на плечі мертвих героїв того, що мають робити живі, бо інакше будемо ходити на могили наших героїв, поки нам дозволятимуть, а потім не дозволять і цього, як уже було в історії", – зазначила Пахльовська.

Як відомо, Василь Сліпак загинув на Донеччині вранці 29 червня.

 
Василь Сліпак

Він – львів’янин, випускник місцевої консерваторії останні майже 20 років жив і працював у Франції. В останні роки був артистом Паризької опери. Учасник паризького Євромайдану. З початком агресії Росії проти України повернувся на батьківщину і пішов добровольцем у ДУК "Правий сектор".

30 червня президент України Петро Порошенко посмертно нагородив Василя Сліпака орденом "За мужність" І ступеня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування