Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄСПЛ рекордно швидко прийняв скаргу Афанасьєва

П'ятниця, 8 липня 2016, 17:10

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розгляне скаргу кримчанина Геннадія Афанасьєва на "нелюдські умови конвоювання" ув'язнених в Росії.

Про це кореспондентові Радіо Свобода Антону Наумлюку повідомив правозахисник Ернест Мезак, який представляє в ЄСПЛ інтереси Афанасьєва.

"Хоча скарга і прийнята до розгляду за спрощеною процедурою WECL (well-established case law), швидкість реакції Страсбурзького суду все одно вражає... Думаю, це свідчить про те, що ситуація з "кримськими заручниками" перебуває у Страсбурзі на особливому контролі", - заявив Ернест Мезак.

У скарзі, поданій правозахисником від імені Афанасьєва, докладно описані умови етапування активіста з Ростова-на-Дону в Сиктивкар влітку 2015 року, куди його направили для відбування покарання.

"У липні 2015 року заявник (Геннадій Афанасьєв - ред.) був етапований з Москви в місто Ростов-на-Дону для участі в якості свідка у розгляді кримінальної справи українського режисера Олега Сенцова і українського антифашиста Олександра Кольченка, входили, за версією звинувачення, в групу "кримських терористів".

4 вересня 2015 року Афанасьєв був етапований з Ростова-на-Дону в Республіку Комі... для відбування призначеного йому покарання у виправній колонії... в місті Сиктивкар... Як мінімум на трьох етапах перевезення заявник утримувався в тюремних залізничних вагонах у нелюдських умовах", - йдеться у скарзі.

Як неприйнятні умови називаються "гнітюча тіснота" і холод. "Під час стоянок поїзда, в ході яких підсаджували та висаджували нових в'язнів, в камери, де утримувався заявник, проникало холодне повітря з вулиці".

Укладеними за весь час шляху неможливо було встати в повний зріст. "Гарячу" воду видавали тільки тричі на добу, при цьому її температура не дозволяла використовувати її для приготування виданих сухих пайків. В туалет в'язнів виводили також не більше трьох разів на добу, під час стоянок користуватися туалетом не дозволялося. Для сну не було передбачено окремого місця для кожного ув'язненого, постільні приналежності не видавалися.

читайте також інтерв'ю з Геннадієм Афанасьєвим і Юрієм Солошенко

читайте також колонку Афанасьєва: Знаєте що таке суворі умови утримання? Чортів зоопарк, ненавиджу його

"Беручи до уваги викладені вище факти і усталене прецедентне право Суду, - є очевидним, що у вересні-жовтні 2015 року описані вище перевезення заявника... були актом нелюдського поводження", - підсумовується у документі.

Геннадій Афанасьєв був затриманий співробітниками ФСБ у Сімферополі у травні 2014 року за звинуваченням у підготовці терористичних актів. Афанасьєв спочатку визнав свою провину і уклав угоду зі слідством, проте в суді відмовився від свідчень, заявивши, що дав їх під тортурами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування