Захист кримчан у справі "Хізб ут-Тахрір" вимагає вилучити незаконні докази

Субота, 20 серпня 2016, 08:00

У судовому засіданні у "справі "Хізб ут-Тахрір", яке пройшло у Північно-Кавказькому окружному військовому суді Ростова-на-Дону, сторона захисту заявила низку клопотань, у тому числі про необхідність виключити деякі докази.

Про це 19 серпня проекту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив Еміль Курбедінов, адвокат кримської "четвірки" – Руслана Зейтуллаєва, Рустема Ваїтова, Нурі Примова і Фераті Сайфуллаєвої, яких звинувачують у зв’язках з організацією "Хізб ут-Тахрір".

"Адвокатами було заявлено близько восьми клопотань, ми їх оголосили, вони стосувалися різних тем, починаючи від надання протоколу судового засідання. Особисто я подав кілька клопотань, щоб виключити низку доказів, які були отримані слідчим, на мою думку, незаконним шляхом у порушення чинного законодавства", – сказав Курбедінов.

Він також заявив про необхідність провести додаткові експертизи.

"Експертизи, проведені ФСБ нас не влаштовують. Ці експертизи абсолютно безграмотні, вони необ’єктивні, там дуже багато помилок", – доповнив адвокат.

Наступне засідання у цій справі відбудеться у російському Ростові-на-Дону 22 серпня, адвокат очікує відповіді прокурора щодо заявлених клопотань, далі піде стадія надання доказів захистом.

У російській справі про членство у "Хізб-ут-тахрір" проходить загалом 14 кримчан. Нині чотирьом із них висунули звинувачення: Рустемові Ваїтову, Нурі Прімову і Фератові Сайфуллаєву в участі в русі, Русланові Зейтуллаєву в організації осередку цього руху. Суд над ними почався 1 червня в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону в Росії.

У Росії правозахисна організація "Меморіал" визнала цих чотирьох політичними в’язнями. Інші десять іще чекають на закінчення слідства.

Переслідування проукраїнських і кримськотатарських активістів стали частим явищем у Криму після його анексії Росією. Про це неодноразово заявляли правозахисники. Вони закликають Кремль припинити порушення прав людини. Але Москва і російська влада Криму заперечують репресії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування