Російський опозиціонер Навальний має намір взяти участь у виборах президента РФ

Понеділок, 22 серпня 2016, 04:58

Опозиційний політик Олексій Навальний вимагає перегляду його справи щодо "Кіровлісу" на підставі рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), щоб мати право участі у виборах президента РФ в 2018 році.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на надіслане в Комітет міністрів Ради Європи звернення представників Навального з проханням сприяти перегляду його вироку.

Вони підкреслюють, що інакше політик не зможе брати участь в президентських виборах в 2018 році.

У листі до Комітету міністрів РЄ адвокати Навального Ольга Михайлова і Карина Москаленко повідомляють, що опозиціонер 1 серпня звернувся до ВС з проханням знову відкрити його справу про "Кіровліс" і скасувати рішення національних судів, виправдавши його.

Однак, зазначають захисники, "без тиску з боку Комітету міністрів повторне відкриття справи буде чистою формальністю, і ВС проігнорує висновки Європейського суду, залишивши вирок без змін, як це він робив в схожих політично забарвлених справах Михайла Ходорковського і Олексія Пічугіна".

Адвокати також підкреслюють в листі, що заявник був засуджений для того, щоб "втратити можливість брати участь у виборах в якості кандидата, залякати його і змусити припинити політичну діяльність". При цьому вони вказують, що опозиціонер "вважає першочергово важливою можливість участі в президентських виборах 2018 року в якості кандидата".

Як зазначає "Коммесарнт'", Навальний в жовтні 2013 року одержав умовний термін п'ять років, під час яких він позбавлений права брати участь у виборах. Після цього терміну опозиціонер теж не зможе брати участь у виборах, оскільки його судимість не погашена. Для умовно засуджених судимість вважається погашеною після закінчення випробувального терміну, який в разі Навального становить, згідно з рішенням суду, п'ять років. Потім політик також не набуде пасивного права, оскільки закон про вибори дозволяє балотуватися особам, які відбули покарання за тяжкі злочини тільки через десять років після того, як судимість була погашена.

Таким чином, опозиціонер зможе брати участь у виборах тільки в 2033 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування