Україна у жовтні почне судитися за "скіфське золото"

Понеділок, 12 вересня 2016, 18:22

5 жовтня в Окружному суді Амстердама відбудеться судове засідання у справі за позовом України до Музею Алларда Пірсона щодо повернення "скіфського золота" до України.

Про це йдеться у повідомленні міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Вказується, що міністерство разом з Мінкультом та МЗС веде роботу по залученню міжнародних організацій та експертних консалтингових компаній для повернення культурної спадщини.

"Предметом спору є колекція з 565 музейних предметів наданих "Центральним музеєм Тавриди", "Керченським історико-культурним заповідником", Національним заповідником "Херсонес Таврійський" та "Бахчисарайським історико-культурним заповідником" для експонування в Музеї Алларда Пірсона (м. Амстердам) в період з 06.02.2014 до 28.05.2014 року в рамках виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі", - сказано у повідомленні.

Як відомо, конфлікт навколо експонатів кримських музеїв виник через анексію Криму Російською Федерацію.

Саме в цей час експонати перебували на виставці в Амстердамі. Однак, після завершення виставки, нідерландська сторона, не дивлячись на надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України, який був визначений їх зберігачем відповідним рішенням Міністерства культури, мотивуючи відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.

Згідно до законів України, усі надані експонати є частиною Музейного фонду України і можуть передаватися на тимчасове зберігання лише на підставі укладених контрактів.

Контракт, який надавав право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Алларда Пірсона завершився 13.06.2014 року, після чого, згідно до закону, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

Представництво та захист інтересів України у суді здійснює юридична фірма "Bergh Stoop&Sanders N.V.".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування