Опозиція в Білорусі не визнала вибори і вийшла на мітинг

Вівторок, 13 вересня 2016, 04:14

Опозиція Білорусі визнала вибори нечесними, заявила про чисельні маніпуляції, фальсифікації та закликала своїх прибічників на протест у центрі Мінська.

Про це пише Радіо Свобода.

Несанкціонована акція пройшла під гаслом "Вимагаємо справжніх виборів". До неї закликав лідер Білоруської соціал-демократичної партії ("Народна громада"), кандидат на посаду президенти у 2010 році, колишній політв’язень Микола Статкевич. Прийшли і представники інших партій та рухів, пересічні білоруси.

Вони заявили, що нинішні вибори сфальшовані, а депутати фактично призначені виконавчою владою, що вибори взагалі не відбулися, бо більше від половини виборців їх проігнорували. Демонстранти вимагали "нових справжніх виборів", щоб усі кандидати мали можливість донести свою позицію, та головне, щоб був прозорий механізм підрахунку голосів. До чинної виборчої системи, яка діє під контролем виконавчої влади, довіри у них немає.

Як повідомлялося, двоє кандидатів від опозиційних партій отримали місця в парламенті Білорусі за результатами виборів до Палати представників, які відбулися 11 вересня. Опозиційні депутати пройшли до парламенту вперше за 20 років. 

Окрім того, до парламенту також увійшли представники Компартії, Білоруської патріотичної партії, Республіканської партії праці та справедливості.

За даними ЦВК Білорусі, явка виборців склала 74,32%.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування