КС дозволив проводити богослужіння будь-де без санкції влади

Вівторок, 13 вересня 2016, 11:47

Конституційний Суд визнав неконституційною і скасував необхідність дозволу місцевих органів влади на проведення богослужінь у невстановлених місцях.

Про це сказав голова КС Юрій Баулін, передають "Українські новини".

Суд розглянув подання уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, у якому вона просила визнати неконституційними положення ч. 5 ст. 21 закону "Про свободу совісті та релігійних організацій", які передбачають, що проведення публічного богослужіння, релігійного обряду, церемонії та процесії в місцях, відмінних від установлених у законі, здійснюється з дозволу відповідного місцевого органу влади.

КС зазначив, що відповідно до ст. 35 Конституції кожному гарантується право на свободу світогляду та віросповідання, включаючи свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати жодної, безперешкодно проводити одноосібно або колективно релігійні культи та ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Разом із тим ст.21 закону "Про свободу совісті та релігійних організацій" встановлює, що богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії безперешкодно проводяться в культових будівлях і на прилеглій території, у місцях паломництва, установах релігійних організацій, на цвинтарях, у місцях окремих поховань і крематоріях, квартирах і будинках громадян.

Також вони можуть проводитися в установах, організаціях і на підприємствах з ініціативи їх трудових колективів і згоди адміністрації; у лікарнях, госпіталях, будинках старих і інвалідів, місцях попереднього утримання і відбування покарання проводяться на прохання громадян, що перебувають у них, або з ініціативи релігійних організацій, при цьому командування військових частин повинне надавати можливість військовослужбовцям брати участь у богослужіннях і виконанні релігійних обрядів.

Для проведення богослужінь в інших місцях потрібен дозвіл місцевої влади. КС визнав цю норму такою, що суперечить Конституції.

Суд зазначив, що Основний закон дає громадянам право збиратися мирно, без зброї, проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких необхідно завчасно повідомляються органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування.

КС нагадав, що Європейський суд із прав людини також визнав релігійні збори видом мирних зборів і відповідно визнав незаконним обмеження права громадян на їх проведення.

"У демократичній державі не може бути встановлений різний порядок проведення мирних зборів", – наголосив у рішенні КС.

Конституційний Суд зазначив, що суперечна Конституції норма закону втрачає свою чинність від дня винесення відповідного рішення КС.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування