Шабунін: Злочини міністрів – не підслідність Генпрокуратури

Середа, 14 вересня 2016, 09:31

Порушувати справи проти міністрів Генеральна прокуратура за чинним законодавством не може – це компетенція Спеціальної антикорупційної прокуратури.

На цьому наголошує голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін у Facebook, коментуючи заяву генпрокурора Юрія Луценка про те, що ГПУ порушила кримінальну справу проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

"Щодо Арсена Авакова, на якого, нібито за нашим зверненням, "возбудилося" ГПУ. Корупційні злочини міністра МВС чи будь-якого іншого міністра – не підслідність ГПУ", – пише Шабунін.

"Ця заява Юрія Луценка – підготовка до проштовхування у ВРУ законопроекту №5097, який змінить прикре для президента обмеження для генпрокурора одноосібно визначати підслідність у кримінальних справах НАБУ-ГПУ", – вважає він.

Шабунін наголошує, що зараз "спір про підслідність у кримінальному провадженні, яке може належати до підслідності НАБУ, вирішує генпрокурор і його заступник".

Законопроект №5097 у разі ухвалення "забере можливість у Назара Холодницького (керівника САП – ред.) визначати підслідність у таких справах і дозволить це робити генпрокурору одноосібно", пояснює активіст.

"Це, між іншим, стосується не тільки НАБУ, але й МВС з СБУ. У разі голосування №5097, Луценко буде самостійно визначати, що кому розслідувати у всіх найжирніших корупційних справах", – додає Шабунін.

Він також зазначає, що зараз у законах немає чіткого визначення поняття "спір про підслідність".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування