Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС вважає порушенням прав нацменшин трансформацію Бібліотеки укрлітератури в Москві

Четвер, 22 вересня 2016, 21:59

Міністерство закордонних справ України висловило російській строні протест у зв'язку зі спробами здійнити трансформацію Бібліотеки української літератури в Москві.

Про це йдеться у заяві відомства, оприлюдненій у четвер ввечері.

"Намагання російської сторони припинити діяльність Бібліотеки української літератури, зокрема, намір використати її унікальні фонди для створення "центру слов’янських культур", розцінюються в Україні як цілеспрямоване знищення єдиного спеціалізованого державного закладу, створеного за ініціативи української громади і покликаного сприяти забезпеченню її національно-культурних, мовних, інформаційних потреб", - заявили у відомстві.

Дипломати наголосили на унікальності книжкового зібрання Бібліотеки, формування якого протягом десятиліть відбувалося за активною участю українських освітніх, бібліотечних, наукових установ, видавництв, української громади Росії.

"Вважаємо неприпустимими будь-які трансформації цього закладу", - сказано у повідомленні.

У зв’язку із діями російської сторони, МЗС України висловило протест, привернувши увагу до необхідності виконання Росією зобов’язань відповідно до Рамкової конвенції про захист національних меншин від 1 лютого 1995 року, а також інших багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів, учасницею яких є РФ, зокрема, щодо забезпечення захисту етнічної, мовної, культурної самобутності однієї з найчисельніших в Росії нацменшин.

МЗС України закликало російську сторону зберегти Бібліотеку як культурний осередок багатомільйонної української громади.

"Створивши належні умови для вільної реалізації прав всіх нацменшин в Україні, розраховуємо на цивілізоване ставлення до українства за кордоном. Очікуємо, що світові правозахисні структури дадуть належну оцінку спробам знищення єдиного в Росії державного закладу української національної меншини", - заявили в МЗС.

"Переконані, що зазначена категорія російських громадян вправі розраховувати на справедливе та законне ставлення до себе, і вкотре закликаємо російську сторону продемонструвати цивілізованість державних пріоритетів", - додали у відомстві.

Раніше повідомлялося, що у Москві Бібліотеку української літератури залишать фактично без книг. Її книжковий фонд "передадуть" Центру слов'янських культур, який вирішили створити в липні 2016 року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...