Обмін Жемчугова зривався не раз, бойовики обдурили Геращенко

П'ятниця, 23 вересня 2016, 15:22

Дружина Володимира Жемчугова домагалася його звільнення з полону бойовиків Донбасу навіть за межами України, спершу обмін було обіцяно на листопад 2015 року.

Про це сам Жемчугов і його дружина Олена розповіли в інтерв'ю газеті "Факти", перебуваючи у Центрі хірургії профілактичної й клінічної медицини Державного управління справами у Києві.

Володимир Жемчугов розповів, що перші три місяці полону нічого не знав про свою родину.

"Перед Новим роком прийшла людина, яка представилася моїм адвокатом. Виявилося, в "ЛНР" проти мене відкрили кримінальну справу й мені як звинувачуваному надали захисника. Бойовики створювали видимість правосуддя. Завдяки цьому адвокатові я зміг зв'язатися з Лєною по скайпу. Не бачив дружину, але чув її голос. І дізнався, що весь цей час вона боролася й продовжує боротися за моє звільнення", – сказав він.

Олена Жемчугова уточнила: "Наша розмова тривала від сили три хвилини. Я лише запитала, як він почувається, і сказала, що хочу приїхати. Але чоловік відповів, що приїжджати не потрібно".

"Що я тільки не робила для звільнення Володі! Зверталася в усі українські й міжнародні інстанції, навіть писала листа Папі Римському й королеві Великобританії", – згадала вона.

"Обмін мав відбутися ще в листопаді. Чекаючи цього обміну, я тиждень жила у Краматорську. Але в останній момент усе зірвалося. А народному депутату Ірині Геращенко бойовики збрехали, що Володю нібито вже віддали рідним", – заявила Олена Жемчугова.

"Ми боролися за його звільнення, як могли. Разом із мамою чоловіка виходили на мітинги, зверталися до всіх переговорників. Із чоловіком спілкувалися всього кілька разів. Від адвоката я дізналася, що в січні його з одиночної палати перевели у відділення гнійної хірургії, а наприкінці  травня – у СІЗО", – повідомила вона.

Жемчугов розповів, що в лікарні його за 8 місяців "жодного разу не виводили на вулицю, не випускали навіть із палати", а в СІЗО щодня виводили на прогулянку на годину.

"Я весь час чекав, коли мене обміняють, але цього не ставалося. Коли ввечері 16 вересня мене раптом помили, поголили, переодягли в чистий одяг, подумав, що це чергова провокація бойовиків. Думав, хочуть подражнити майбутнім обміном, який врешті не відбудеться", – сказав він.

"Як відбувався обмін, не бачив – тільки чув. До мене підійшла жінка, представилася Іриною. Але я не знав голосу Ірини Геращенко й не зрозумів, що це була вона. Навіть у той момент, коли якісь люди стали вітати мене зі звільненням, усе ще не виключав, що це розіграна бойовиками вистава. Повірив, лише коли почув голос Лєни…", – зізнався Жемчугов.

"Я сказала чоловікові наше кодове слово. Я завжди називала його їжачком. І зараз обійняла його й сказала: "Їжачок, я тут. Привіт". Ми одразу подзвонили Володіній мамі", – додала Олена.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...