Журналіст звернувся до міжнародного співтовариства через репресії Росії

П'ятниця, 23 вересня 2016, 23:43

Журналіст Микола Семена написав звернення до низки міжнародних представників з прав людини і свободи ЗМІ.

Повний текст звернення оприлюднено на сайті Крим.Реалії.

Звернення адресоване директору бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини Міхаелю Георгу Лінку, комісару Ради Європи з прав людини Нілсу Муйжніексу, верховному комісару ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейну, комісару ОБСЄ зі свободи медіа Дуньї Міятович, всім учасникам конференції ОБСЄ 2016 року з людського виміру у Варшаві.

У своїй заяві Семена зазначає, що працює в журналістиці майже 50 років, понад 33 років з них живе в Криму і працює в ЗМІ України і Росії.

"Тема розвитку людини, закономірності становлення і розвитку громадянських свобод, в тому числі свободи слова та свободи мас-медіа, аналіз політичних процесів, проблем розвитку демократії, запобігання зсувам влади в диктаторські режими - все це було темами моїх публікацій", - зазначає журналіст.

"Але сьогодні я, як і ще три моїх колеги з Криму, - Андрій Клименко, Ганна Андрієвська, Ільмі Умеров, а також кілька журналістів в самій Росії, - піддаємося кримінальному переслідуванню за висловлювання, які російський кримінальний кодекс, починаючи з березня 2015 року, кваліфікує як "заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації", хоча наші публікації стосувалися Криму - території, яка не належить Росії згідно з міжнародним правом", - додав він.

Семена повідомив, що разом з колегами безпідставно внесений до списків екстремістів. "Наші громадянські та людські права незаконно обмежені", - заявив журналіст.

При цьому, за словами Семени, його кримінальну справу, як і справи його колег, є тільки частиною широкого процесу наступу влади Росії на права громадянського суспільства і прав людини.

"У країні, де насильно знищена політична опозиція, на прикладі Криму зараз відпрацьовуються методи насильницького придушення всіх громадянських свобод", - підкреслив він.

Журналіст перерахував й інші порушення прав людини і зазначив, що "в Криму і в самій Росії основи громадянського суспільства знищені, розвиток людського капіталу насильно припинено, моральний розвиток людини, який ще давньогрецькі філософи вважали"мірою всіх речей", перебуває під загрозою".

На його думку, можливості України щодо захисту своїх громадян в Криму обмежені російською військовою присутністю і відмовою правозахисникам в доступі на півострів.

"Більш того, глибина російських репресій досягла такого рівня, що протистояти їм зможе тільки широка міжнародна солідарність правозахисників", - вважає журналіст.

"Ефект принесло б створення міжнародної правової структури із захисту громадянських свобод і прав людини в Криму, яка взяла б під контроль хід всіх політичних процесів, здійснила б юридичну підтримку репресованим активістам, брала участь би в судових засіданнях, доводила б до відома світової громадськості інформацію про всіх порушення прав людини і громадянських свобод. Я впевнений, що всі разом ми зможемо відстояти людські права кримчан і їх громадянські свободи", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування