Тисячі поляків вийшли на антиурядову демонстрацію у Варшаві

Неділя, 25 вересня 2016, 06:50

Тисячі поляків у суботу, 24 вересня, знову вийшли на вулиці Варшави, аби висловити протест проти політики уряду націонал-консервативної партії "Право і справедливість" (ПіС). 

Про це пише dw.com.

Протестувальники піддали різкій критиці дії уряду, які, як стверджують опозиціонери, розколюють та ізолюють Польщу. Окрім того, учасники мітингу виступили проти можливого ухвалення парламентом ще жорсткішого закону щодо абортів та розкритикували заплановану шкільну реформу.

Мітинг організував "Комітет захисту демократії" (КЗД).

"КЗД не хоче повалення уряду…  КЗД прагне, щоб уряд Ярослава Качинського поважав закони та Конституцію. Однак якщо вони не дотримуватимуться цього, суспільство буде зобов'язане усунути їх від влади через демократичні вибори", - сказав Адам Міхнік, польський інтелектуал та колишній діяч "Солідарності".

Хоча Ярослав Качинський не обіймає урядових посад, опозиція та експерти вважають, що саме він ухвалює всі ключові рішення чинної влади.

Поліція оцінила кількість учасників мітингу в 12 тисяч осіб, місцева влада заявила про 30 тисяч учасників.

Наприкінці липня Єврокомісія надала Варшаві термін у три місяці для скасування законодавчих змін, що обмежують повноваження Конституційного суду. В разі недотримання цієї вимоги Європарламент, Єврокомісія або група з десяти країн-членів ЄС можуть поставити питання про право голосу Польщі в європейських інституціях у зв'язку із систематичним порушенням принципу верховенства права.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування