Україна складає список причетних до арешту Афанасьєва у Криму

Середа, 23 листопада 2016, 14:17

Прокуратура АР Крим, яка працює в Києві, збирає дані про причетних до арешту Геннадія Афанасьєва в Криму, щоб сформувати санкційний список.

Про це колишній політв'язень Афанасьєв, визволений із російської в'язниці, розповів на прес-конференції в Києві, повідомляє "Крим.Реалії".

"Ми робимо експертизи з підписів суддів. Наприклад, судді, які мене брали під арешт, які називають себе російськими суддями, вони мали українське посвідчення, і навіть штампи на моїй справі українські", – розповів він.

"Ми зробили запит у СБУ, щоб визначити кожного, хто перейшов на сторону окупанта, щоб підтвердити їхні особи. Така ж справа ведеться у справі Сенцова, Кольченка", – додав Афанасьєв.

Він також уточнив, що правозахисники зібрали вже 269 фактів про порушення прав людини у Криму – і "більшість людей, які це робили, уже відомі".

"Якщо проти них запровадять персональні санкції, то інші люди, схильні до вчинення порушень, будуть робити усе, щоб уникнути таких дій", – вважає Афанасьєв.

"Вони не стануть виконувати накази Російської Федерації, боячись, що їхні діти не зможуть виїжджати на території інших країн, що вони втратять усе своє майно на території інших країн і що вони ніколи не виїдуть за територію Росії", – додав він.

Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Як відомо, у Росії Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного об’єднання, у 2015 році його засудили до 7 років ув’язнення.

Однак Геннадій Афанасьєв і ще один українець Юрій Солошенко повернулися до України з російського ув’язнення 14 червня 2016 року: після "помилування" російським президентом їх обміняли на одеських організаторів т. зв. "Народної ради Бессарабії" Олену Гліщинську і Віталія Діденка.

На початку листопада Міністерство фінансів США запровадило санкції проти шістьох депутатів Держдуми РФ, обраних в анексованому Росією Криму.

Раніше країни Заходу запровадили низку економічних санкцій для причетних до анексії Криму й конфлікту на Донбасі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування