Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радбез ООН засудив Ізраїль, США утримались

Субота, 24 грудня 2016, 04:04

Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію з вимогою до Ізраїлю "негайно і повністю припинити будівництво єврейських поселень на окупованих палестинських територіях, включаючи Східний Єрусалим".

Про це пише DW.com.

Ухвалення цього документа стало можливим завдяки тому, що США, всупереч багаторічній практиці, несподівано відмовилися від права вето і лише утрималися при голосуванні.

Всі інші 14 членів Радбезу проголосували на підтримку резолюції. Документ був прийнятий під гучні оплески учасників засідання. Це перший випадок за майже вісім років, коли Радбез ООН приймає резолюцію щодо Ізраїлю і палестинців. У 2011 році США наклали вето на аналогічну резолюцію, пославшись на те, що вона зашкодить переговорам з близькосхідного врегулювання.

У прийнятій нині резолюції йдеться, що будівництво Ізраїлем єврейських поселень на палестинських територіях, окупованих з 1967 року, включаючи Східний Єрусалим, "не має юридичної сили" і є "кричущим порушенням міжнародного права".

Документ вимагає від Ізраїлю припинити цю практику, оскільки, як зазначається в резолюції, це "має істотне значення" для врегулювання конфлікту на основі принципу співіснування двох держав - ізраїльського і палестинського.

Проект резолюції із засудженням дій Ізраїлю був поставлений на голосування Новою Зеландією, Малайзією, Венесуелою і Сенегалом після того, як Єгипет - початковий ініціатор документа - зняв його з голосування під сильним тиском з боку Ізраїлю і обраного президента США Дональда Трампа.

Постійний представник Ізраїлю в ООН Данні Данон заявив, що його країна очікувала, що США накладуть вето на "цю ганебну резолюцію". Він також висловив упевненість в тому, що "нова адміністрація США і майбутній генеральний секретар ООН відкриють нову еру в плані відносин між ООН і Ізраїлем".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...