У Лондоні брат Блера розглядає позов Росії проти України

Середа, 18 січня 2017, 09:14

Високий суд Лондона у вівторок почав розгляд суперечки між Росією і Україною про євробонди на $3 млрд, за якими Київ допустив дефолт в 2015 році.

Представники російської сторони, повідомляє Financial Times, у вівторок наполягали в суді на розгляді позову не в рамках повномасштабного судового процесу, а в прискореному порядку.

Це передбачає презентацію позицій сторін і винесення рішення на основі дослідження фактів, тобто кредитної документації.

Україна представила в суд письмові роз'яснення, в яких йдеться про необхідність повномасштабного судового процесу, щоб розглянути всі обставини справи, включаючи приєднання до Росії Криму, що, згідно із заявою української сторони, створило проблеми для української економіки і обмежило її можливості для погашення боргу.

"Позов викликаний і є частиною ширшої стратегії незаконної, протиправної економічної, політичної і військової агресії Росії проти України", - йдеться в письмовому поясненні української сторони.

Київ вважає, що в цьому контексті угоду сторін щодо облігацій може бути анульовано.

Російська сторона наполягає, що суд не повинен визначати, чи суперечили дії Росії щодо України міжнародному законодавству, бо це нібито ніяк не пов'язано з даною справою, і суперечка стосується "звичайної боргової угоди, підписаної за англійським правом".

Суддею у процесі є Джастіс Блер, брат колишнього прем'єра Великобританії Тоні Блера.

Україна в грудні 2015 року допустила дефолт по євробондах, викуплених Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту ($3 млрд - сам випуск та $ 75 млн - останній купонний платіж).

Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенній характер заборгованості. Борг мав бути погашений до 1 січня 2016 року.

Мінфін РФ 17 лютого 2016 року подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості з України. Інтереси Росії в суді представляє міжнародна юридична компанія Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, яка консультує РФ протягом декількох років.

України 27 травня подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, в яких вона вказувала, що договір про запозичення, укладений в грудні 2013 року, є недійсним і не підлягає примусовому виконанню після низки причин, серед яких порушення внутрішнього законодавства і встановлених українськими нормативними актами процедур при випуску єврооблігацій на $3 млрд, а також "тиск з боку РФ протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною угоди про асоціацію з ЄС".

Незабаром, 28 липня, Росія подала до Високого суду Лондона клопотання про винесення рішення щодо облігацій України, що належать РФ, в прискореному порядку. За правилами цивільного судочинства Англії, клопотання направлено на винесення судового рішення без проведення повномасштабного судового розгляду за позовом на тій підставі, що в України відсутні реальні шанси оскаржити вимогу трасті про виплату боргу за облігаціями.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування