ЮНЕСКО перевірить забудову околиць Лаври оточенням Порошенка

П'ятниця, 27 січня 2017, 17:19

ЮНЕСКО вивчить питання та витребує коментарі української влади про плани будівництва навпроти Києво-Печерської лаври, до якого причетне оточення президента України.

Про це йдеться у відповіді ЮНЕСКО на запит журналістів програми "Схеми", спільного проекту "Радіо Свобода" та "UA:Першого".

"Відповідно до оперативних керівних принципів з питань виконання Конвенції про всесвітню спадщину (пункт 174), "коли Секретаріат отримує інформацію (...) з іншого джерела, окрім держави-учасниці, він буде, наскільки це можливо, перевіряти джерело і зміст інформації, проконсультувавшись із зацікавленою державою-учасницею і витребувавши її коментарі". Ми будемо слідувати цій процедурі і... звіримо з Україною, державою-учасницею, проект, згаданий у Вашому листі", – йдеться у відповіді.

 

Як з'ясувало розслідування програми "Схеми", територію колишньої взуттєвої фабрики "Київ" (вул. Лаврська, 16), що розташована навпроти Великої лаврської дзвіниці, планують забудувати житловим комплексом на 8-11 поверхів. Це випливає з проекту детального плану території в межах вулиць Лаврської, Добровольчих батальйонів, Реута, Лейпцизької.

За даними розслідування, наразі там розташований штаб партії "БПП-Солідарність", а також "Міжнародний інвестиційний банк", найбільшою часткою в якому володіє президент України Петро Порошенко. Тут же розташований офіс фірми "Енергетичний стандарт (Україна)" російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

"Схеми" дізналися також, що ця земельна ділянка віддана в оренду до 2027 року фірмі ТОВ "Підприємство "Київ". Проаналізувавши структуру власності цієї фірми, було виявлено в ній компанії, пов'язані з колишнім бізнес-партнером Порошенка Костянтином Григоришиним, співкерівником виборчого штабу БПП Давидом Жванією та ще одним давнім бізнес-компаньйоном Порошенка Олегом Гладковським.

Детальний план територій, який включає зведення житлового комплексу, розробила компанія архітектора Андрія Миргородського ТОВ "Проектні системи ЛТД" . Департамент архітектури Київської міськдержадміністрації уже підтримав ідею "функціонального перетворення території колишніх промислових підприємств та розміщення на них житлово-громадської забудови", хоча за чинним генпланом до 2020 року тут – територія промисловості.

Інвестором розробки детального плану території, який включає зведення житлового комплексу, є благодійний фонд "Збереження національної архітектурної спадщини". Його засновниками є екс-керівник Державного управління справами, а тепер заступник голови фракції партії "Блок Петра Порошенка" Сергій Березенко і його однопартієць Олександр Бригинець.

За правилами режиму використання територій зон пам’яток всесвітньої спадщини, ЮНЕСКО необхідно інформувати про всі архітектурні перетворення, заплановані в буферній зоні, до якої належить територія вищезгаданої забудови.

Українська сторона звітуватиме про стан об'єктів всесвітньої культурної спадщини на сесії ЮНЕСКО 1 лютого 2017 року.

 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування