Насалик пояснив, звідки взяв 15 мільярдів збитків у разі відмови від вугілля Донбасу

П'ятниця, 10 лютого 2017, 11:21

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик розповів, звідки взялася цифра у 15 мільярдів гривень, яку, за його словами, Україна може втратити у разі відмови від вугілля з неконтрольованих територій Донбасу.

Про це він сказав під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю.

"На сьогоднішній день по Ротердаму+ ціна би складала 3000-3100 грн в залежності від поставок – чи це була б ПАР, чи Австралія, чи Китай – а ціна, яка діє сьогодні, складає 1730 грн. Якщо ми повністю відмовимось від неконтрольованої зони, ціна вугілля буде складати 3 тисячі гривень", - пояснив міністр.

Тож, продовжив він, якщо цю різницю, яка складає приблизно 1500 грн, помножити на 9000 тонн вугілля, необхідного Україні, вийде 15 млрд гривень (насправді виходить 13,5 млрд - УП).

Як повідомлялося, нещодавно в телеефірі Насалик заявив, що у разі відмови України від вугілля антрацитової групи, що видобувається на Донбасі, державі доведеться знайти 15 млрд додаткових коштів. Зі слів міністра, ці втрати ляжуть на плечі економіки і споживачів.

При цьому за підрахунками Української правди з використанням цифр Насалика, Україна у разі відмови від вугілля Донбасу може втратити не 15 млрд, а 12,3 млрд гривень.

Україна відчуває дефіцит вугілля для електростанцій з 2014 року - початку воєнних дій на Донбасі.

Уряд Яценюка вирішував це питання купівлею вугілля з ПАР. Неодноразово попередній уряд наголошував на тому, що купувати вугілля з окупованих територій Донбасу неправильно.

Минулого року Українська правда опублікувала своє розслідування, яке доводило, що українська влада під виглядом  вугілля з ПАР закуповує антрацит з окупованих територій.

Євген Кізілов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування