Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГПУ перевіряє використання формули Роттердам+ при купівлі вугілля

Середа, 15 лютого 2017, 14:32

Генеральний прокурор Юрій Луценко доручив підлеглим перевірити, чи дійсно в Україні діють тарифи на вугілля, утворені без використання формули "Роттердам плюс".

Про це він розповів на прес-конференції у середу.

"Минулого тижня я дав розпорядження провести дослідчу перевірку матеріалів по формуванню тарифів с так званим "Роттердамом плюс" в Національній комісії з регулювання енергетики (НКРЕКП - УП)", - заявив голова ГПУ.

Луценко каже, що як генпрокурор має встановити істину, чи дійсно вугілля закуповується по формулі "Роттердам плюс".

За його словами, Кабмін вже дав попередні роз'яснення, які свідчать, що вугілля зараз закуповується без "Роттердаму" по ціні близько 1,5 тисячі гривень. Інакше – за нього треба було б заплатити "п'ять з лишнім тисяч гривень".

"Тим не менше у мене виникає питання, чи НКРЕКП перевірила ці тарифи. Яка собівартість вугілля? Яка рентабельність? Які затрати на транспортування? Чи нема зловживання монопольним становищем? І ці питання будуть вивчені в ході дослідчої перевірки. При необхідності ми порушимо кримінальне провадження і будемо встановлювати тих, хто, можливо, ухвалив незаконні рішення, що призвели до завищення цих тарифів", - каже Луценко.

Раніше голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що формула "Роттердам+" дозволила диверсифікувати поставки вугілля, проте в діючих тарифах - не передбачена.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Євген Кізілов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування