Лутковська звернулася до КС через право поліції збирати біометричні дані

Субота, 18 лютого 2017, 08:44

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Конституційного суду щодо неконституційності положення частини 2 статті 26 закону "Про Національну поліцію".

"У конституційному поданні Уповноваженого йдеться про те, що згадане положення в частині, що дозволяє поліції під час наповнення баз (банків) даних, визначених у пункті 7 частини першої цієї статті, забезпечувати збирання, накопичення біометричних даних у вигляді зразків ДНК, є таким, що не відповідає положенням статті 3, частин першої, другої статті 8 та частин першої, другої статті 32 Конституції України у їх взаємозв’язку", - повідомляється на сторінці уповноваженого з прав людини в Facebook.

Так, відповідно до пункту 7 частини 1 статті 26 закону "Про Національну поліцію" поліція наповнює та підтримує в актуальному стані бази (банки) даних, що входять до єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ, стосовно осіб, затриманих за підозрою у вчиненні правопорушень.

Відповідно до частини 2 статті 26 вказаного закону під час наповнення баз (банків) даних, визначених у пункті 7 частини 1 цієї статті, поліція забезпечує збирання, накопичення мультимедійної інформації (фото, відео-, звукозапис) та біометричних даних (дактилокартки, зразки ДНК).

У конституційному поданні уповноважений з прав людини звернула увагу, що законодавцем абсолютно не диференційовано випадки необхідності збору зразків ДНК в залежності від ступеню тяжкості та характеру правопорушення, не визначено, за яких саме обставин можуть відбиратись у особи зразки ДНК, порядок відібрання, період і порядок їх зберігання, порядок знищення та доступу до такої інформації самої особи або її родичів.

"Належне регулювання цих питань і має бути тим захисним механізмом, який би унеможливив свавільне втручання у право особи на особисте життя шляхом відібрання та зберігання зразків ДНК", - йдеться в повідомленні.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...