ЄС заблокує виплати на євроінтеграцію Туреччини

Субота, 11 березня 2017, 22:16
ЄС заблокує виплати на євроінтеграцію Туреччини

Євросоюз вирішив заблокувати виплати по ряду проектів, спрямованих на інтеграцію Туреччини до європейського простору.

"Ми юридично зобов'язані співвіднести фінансову підтримку з тим прогресом, якого досягає країна", - заявив в інтерв'ю агентству dpa єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Хан у суботу, повідомляє "Німецька хвиля".

"Негативні тенденції почалися ще до липневого путчу, вони суперечать не тільки стандартам ЄС, але й міжнародному праву", - сказав Хан.

Запланована фінансова допомога Туреччині з боку Євросоюзу в період з 2014 до 2020 року становить 4,45 мільярда євро. З цієї суми Брюссель на даний момент перевів Анкарі 167 мільйонів євро.

Європейська фінансова допомога покликана допомогти Туреччині досягти необхідних стандартів для подальшої інтеграції країни в європейському просторі. Виплати прив'язані до конкретних проектів, найбільшим з яких є "Реформи з підготовки до членства в ЄС" - на ці цілі Євросоюз збирався виділити 1,58 мільярда євро.

"Повної ясності щодо того, які саме виплати і на який термін заморожує Брюссель, поки немає. Можливо, рішення буде прийнято на найближчій зустрічі глав МЗС ЄС. У той же час Євросоюз не перериває діалогу з Анкарою і бажає допомогти Туреччині в побудові правової держави" , - пише "Німецька хвиля".

Однак, як зазначив єврокомісар Хан, "переговори про вступ Туреччини в ЄС фактично зупинені".

Як повідомлялося, у суботу глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу планував, попри заборону, відвідати мітинг у Роттердамі для виступу перед представниками турецької діаспори на підтримку референдуму та змін конституції Туреччини. 

Також Чавушоглу пригрозив санкціями проти Нідерландів у разі відмови на політ до країни. Уряд Нідерландів відкликав дозвіл на посадку літака Чавушоглу у зв'язку з "загрозою громадському порядку та безпеці" через можливий  візит міністра. 

У відповідь на це президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган пригрозив вжити відповідних заходів та заявив, що вважає керівництво Нідерландів "фашистами та послідовниками фашистів"МЗС Туреччини оголосило небажаним повернення у країну посла Нідерландів після відпустки.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте прокоментував заяви Ердогана про "фашистів" в Нідерландах, назвавши їх "безглуздими коментарями". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування